Már egy ideje tervezed, hogy vásárolsz egy jó elektromos kerékpárt? Olvasd végig, hogy az alábbi tudás birtokában már felkészülten vehesd meg e-bike-odat.


E-bike vásárlás tanácsok összefoglalás:

 • Először bemutatom, milyen e-bike kategóriák léteznek.
 • Aztán a motor elhelyezkedéséről lesz szó.
 • Írok az e-bike súlyáról illetve az áráról is.
 • Majd szó lesz az akkumulátorról, a fékről és a váltóról.
 • Megmutatom, mit figyelj a próbakörön.
 • S végül de nem utolsósorban az e-bike otthoni karbantartásáról és szervizigényéről lesz szó.

  Mindegyik fontos kritérium, ha e-bringa vásárlás előtt állsz.

Update: használt e-bike vásárlásával kapcsolatos infókkal egészítettem ki a cikket. Ezt a legalján fogod találni.

A hagyományos kerékpárok között a legtöbben kiigazodnak vásárláskor, az e-bike és pedelec rendszerű kerékpárok azonban más területen mozognak. A többségnek sajnos e terén hiányosságai vannak. Ezek a hiányok pedig megnehezítik a megfelelő kerékpár kiválasztását. Hogy ne tartozz a többséghez, olvass tovább.

Mielőtt belekezdenénk a fentiekbe, jöjjön a 0. lépés:

Döntsd el, hogy milyen célra szeretnél e-bike-ot vásárolni

A munkába járáshoz más kerékpárra van szükség, mint kedvtelési célra vagy ha túrázásra használnád. Miután ezt eldöntötted, természetesen a többi kategóriát ki is zárhatod, és csak az adott kategórián belül próbálj ki különböző kerékpárokat.

Most pedig következzenek az információs csomagok, amelyeket vásárlás előtt érdemes végiggondolni.

1. E-bike kategóriák

1.1 Városi és trekking e-bike

A legtöbb kerékpárosnak a városi és a trekking modell az ideális, mert csomagtartóval, sárvédővel és lámpával felszereltek. Azaz megtalálható rajta minden extra, ami kellhet a mindennapokban vagy túrázáshoz. Ezekből létezik alacsonyabb átlépési magassággal rendelkező vázkialakítás is, amely hasonlít a hagyományos női kerékpárokhoz.

Ha szeretnél helytakarékos elektromos kerékpárt választani, akkor neked az összecsukható „Camping” típusú modell lesz az ideális.

1.2 Cross, országúti, mountainbike

Ha kifejezetten sportosabb felhasználásra keresel e-bringát, akkor a cross, a hegyi és az e-országúti kategóriákból tudsz mazsolázni. A mountainbike-ot akkor válaszd, ha elsősorban nehezebb terepen fogod használni. Ezek a gépek ugyanis hasonlóan működnek már, mint a crossmotorok. Országútit pedig, ha inkább aszfalton fogsz gurulni. Egyéb esetben könnyű, vegyes terepre pedig az e-cross bringa lesz a nyerő.

E-bike tesztekről itt írtam, érdemes ezt is elolvasni a témához.

bikepatika-gyorsasag-kenyelem

2. E-bike motor elhelyezkedés

Városi felhasználás esetén elhanyagolható kritérium, hogy a motort a vázba építették vagy hátul a kerékagyban található. Sportos felhasználás esetén azonban jobb a középen elhelyezkedő motor. A hátsó kerékagyba épített meghajtás súlypontja ugyanis zavaróan befolyásolja a kerékpár viselkedését.

3. E-bike vásárlás tanácsok között sokan elsőként a súlyát említik, teljesen jogosan…

Az e-bringák sokkal nehezebbek, mint a hagyományos kerékpárok, hiszen akkumulátorral és elektromos motorral is rendelkeznek. Átlagosan 20-25 kg között mozognak.

Ha gyakran kell alagsorból, pincéből felhoznod, vagy tetőcsomagtartóra feltenned a bringát, akkor szentelj nagyobb figyelmet a súlyra. Csomagtartón történő szállításkor vedd figyelembe az autó megengedett legnagyobb össztömegét és a kerékpárszállítód maximális terhelhetőségét.

Jó ha tudod, hogy már van kifejezetten e-bike szállításra kifejlesztett bringaszállító, bringatartó is. A kerékpárok szállításáról itt tudsz bővebben olvasni.

4. Az e-bike ára

A minőségnek megvan az ára! Az igazat megvallva, 1800 euró alatt nem kapható tisztességes pedelec kerékpár.

A szezon vége felé azonban mindig vannak olcsóbbak, mert a megszűnő modelleket a kereskedők 10-20% kedvezménnyel kiárusítják. És ne felejtsd, az e-bringa mindig befektetés az egészségedbe, hiszen gyakran fogod használni és ezért többet fogsz mozogni.

5. Akkumulátor

Olyan kerékpárt válassz, ahol az akkumulátor könnyen kiszedhető. A kerékpárok akkumulátorát otthon egyszerűen lehet tölteni a hozzá tartozó töltővel. Az viszont fontos, hogy csak gyári töltőt használj!

Ne válassz túl nagy akkumulátort, mert a nagyobb teljesítményű tápegység több súlyt is jelent.

Egy átlagos 470Wh energiaforrással 70 km-t lehet megtenni.

6. Fék

A pedelec bringáknál a felnifékek is hidraulikusak, ezért mind a felni-, mind a tárcsafék jó teljesítménnyel rendelkezik.

A tárcsafék előnye, hogy nedves időben is késedelem nélkül fékezi le a kereket. Amennyiben terepen és sáros körülmények között fogod használni az e-bringádat, akkor indokoltabb a tárcsafék. A fentiek mellett érdemes tudni azt is, hogy könnyebben megcsúszik a befékezett kerék gumija a vizes útburkolaton.

Városban a felni fék is tökéletes.

7. Váltó


7.1 Agyváltó

Az agyváltók a city és a trekking e-bringáknál működnek hatékonyan. Egyes magasabb kategóriás modelleknél már automatikusan elektronika működteti az agyváltót. Ilyen esetben egy előre kiválasztott program szerint csak kényelmesen tekerni kell a pedelec bringát.

7.2 Hagyományos váltó

A hagyományos láncos váltók viszont nagyobb rugalmasságot biztosítanak a megfelelő fokozat kiválasztásához.

A legtöbb felhasználó számára a kilenc fokozat elegendő, hiszen elektromos rásegítéssel tekered a bringát.

8. Próbakör az e-bike-kal

A tesztvezetésen először elektromos rásegítés nélkül próbáld ki az e-bike-ot, hiszen elsősorban kerékpárt vásárolsz. Ilyenkor tudsz figyelni a helyes méretre, kényelemre és irányíthatóságra. Miután mindent megfelelőnek találtál, jöhet az elektromos rásegítés. Ilyenkor már csak erre figyelj!

Próbálj ki különböző gyártók motorjával felszerelt kerékpárokat is. Kérdezz utána a szervizlehetőségnek és az alkatrész ellátottságnak is.

Olyan kerékpárt vásárolj, amelyet a legtermészetesebben tudsz hajtani.

9. Az e-bike vásárlási tippekhez nem feltétlenül kapcsolódik, de ejtsünk szót az otthoni karbantartásról is

A hagyományos kerékpárokhoz hasonlóan itt is a tisztítással kezdjük. Ha saras, koszos a bringa, mosd le róla. Mindig tiszta állapotban tartsd. Az akkumulátort érdemes rendszeresen tölteni. Amikor mosod, vagy szállítod a bringát, vedd le az akksit. Télen ne tartsd a kerékpárt hidegben, mert 10 fok alatt jelentősen romlik az akkumulátor élettartama.

Rendszeresen ellenőrizd a gumi nyomását is, mert ez befolyásolja az e-bike teljesítményét és hatótávolságát.

10. Az e-bike szervizigénye

Új kerékpárnál az első szervizt 350 km-nél kell megejteni, minden további szervizt 1500 km után. Érdemes figyelni a rendszeres javításra, karbantartásra. Amikor hibakódot jelez a bringa, érdemes egyből szervizbe vinned az e-bike-ot. Ezzel megelőzöd a további kellemetlenségeket. A legtöbb elektromos rendszerhez gyakran adnak ki szoftverfrissítéseket. Ezeket érdemes a szervizelés során feltöltetni.

Tipp: az e-bike-ot házilag nem érdemes tunningolni, és fórumokat böngészni, ha gondod van. A szakszervizben mindenre tudni fogják a választ. Ha otthon belenyúlsz, és elrontod, utólag sokba fog kerülni a javítás.

+1 Mire figyelj oda használt e-bike, pedelec vásárlásánál

Ki ne szeretne egy több százezer forintos bringát megvenni annak töredékéért? Vásárlás esetén jobban oda kell figyelni, mint a hagyományos kerékpároknál.

Próbáld ki!

Ha használt bringát veszel, akkor is fontos, hogy jól körül tudd írni, mit szeretnél. Vásárlás előtt legyen már tapasztalatod, ezért próbálj ki minél több e-bike-ot. A kiszemelt kerékpárt is próbáld ki vásárlás előtt. Előfordulhat olyan hiba is, ami csak 10-15 km megtétele után jelentkezik a rendszer bemelegedése után.

Hibalehetőségek

Legtöbbször az akkumulátorok adják meg magukat, aminek a pótlása igen költséges. Ezek nem egyszerű tölthető elemek, hanem információkat is tartalmazó egységek. Kommunikálnak a vezérlőegységgel, ezért csak gyári akkumulátorral pótolhatók.

Ha használt pedelec rendszerű e-bike-ot szeretnél vásárolni, mindenképpen megbízható szervizhálózattal rendelkező márkát válassz. Továbbá olyan motorral szereltet, amely szintén jó szerviz lefedettséggel és alkatrészellátással rendelkezik. A jó szervizhálózatra azért van szükség, hogy később javítható legyen az elektromos kerékpárod.

A két legnagyobb és legjobb alkatrészellátással rendelkező megbízható márka a Bosch és a Shimano Steps. Ez a két rendszer már garancia is lehet, amennyiben a kerékpár többi alkatrésze is megfelelő állapotban van vásárláskor.

Az elektromos kerékpároknál különösen fontos, hogy minden papírja meglegyen, hiszen később ezzel tudod felkeresni a szervizt. Ezzel tudod a felmerülő garanciális problémákat is intézni. Ellenőrizd le, hogy minden töltőkábele és kulcsa megvan és működik is.

Jó tanács

Használt pedelek, e-bike vásárlásakor kérj egy állapotfelmérést szakszervizben, ugyanúgy ahogy egy autóvásárláskor tesszük. Ez a plusz költség kellemetlen meglepetésektől véd meg.

Egy kis összefoglaló, hogy mit ne felejts el használt e-bike vásárlás előtt:

 • Kérj egy friss szerviz jelentést a kerékpárhoz! Ez a jelentés a kerékpár computerének lekérdezését jelenti, és minden hasznos információt tartalmaz a kerékpárról. A legfontosabb, hogy a hibakódok is szerepelnek rajta, ha vannak. Így fel tudod mérni, hogy mennyit kell később a bringára költeni.
 • Minden töltőkábel és kulcs legyen meg a kerékpárhoz.
 • Mindenképpen próbáld ki a kerékpárt, és ellenőrizd le a kijelzőn megjelenő adatokat.
 • Legyen szervizkönyve és a vásárlást igazoló dokumentumok. Ezek az esetleges garanciához szükségesek.

Bízom benne, hogy tudtam hasznos tanácsokat adni e-bike vásárlással kapcsolatosan, legyen az új vagy akár használt. Ha további kérdésed lenne, hozzászólásban tudod jelezni.

Ha szervizéhes az e-bike-od, itt tudod megnézni az e-bike szervizcsomagokat. Kiválasztás után egyből tudsz időpontot foglalni. E-bike-odat az otthonodban szerelem meg szervizautómban.

Ha kerékpárgumit vásárolnál, itt találsz hozzá útmutatót.
Ha nem e-bike-ot, hanem hagyományos bringát szeretnél venni, olvasd el ezt a rövid írásom, pár tippet itt is találsz.

E-bike tuning és annak szépségei

Tényleg mindent tudsz a bringádról?

Szeretsz bringázni, és tavasztól őszig sokat is használod a kerékpárod? Ha időnként úgy érzed, hogy rád férne egy kis továbbképzés kerékpár tárgyból, add meg neved és email címedet. Nem túl gyakori hírlevelemben küldök majd néhány tippet és ötletet, amivel jobban képben leszel.
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE MOST!

Elolvastam és elfogadom

Sikeresen feliratkoztál hírlevelemre.