Utolsó módosítás ideje: 2024.01.09.

Már egy ideje tervezed, hogy vásárolsz egy jó elektromos kerékpárt? Olvasd végig, hogy az alábbi tudás birtokában már felkészülten vehesd meg e-bike-odat.


E-bike vásárlás tanácsok összefoglalás:

Update: használt e-bike vásárlásával kapcsolatos infókkal egészítettem ki a cikket. Ezt a legalján fogod találni.

A hagyományos kerékpárok között a legtöbben kiigazodnak vásárláskor, az e-bike és pedelec rendszerű kerékpárok azonban más területen mozognak. A többségnek sajnos e terén hiányosságai vannak. Ezek a hiányok pedig megnehezítik a megfelelő kerékpár kiválasztását. Hogy ne tartozz a többséghez, olvass tovább.

Mielőtt belekezdenénk a fentiekbe, jöjjön a 0. lépés:

Döntsd el, hogy milyen célra szeretnél e-bike-ot vásárolni

A munkába járáshoz más kerékpárra van szükség, mint kedvtelési célra vagy ha túrázásra használnád. Miután ezt eldöntötted, természetesen a többi kategóriát ki is zárhatod, és csak az adott kategórián belül próbálj ki különböző kerékpárokat.

Most pedig következzenek az információs csomagok, amelyeket vásárlás előtt érdemes végiggondolni.

1. E-bike kategóriák

1.1 Városi és trekking e-bike

A legtöbb kerékpárosnak a városi és a trekking modell az ideális, mert csomagtartóval, sárvédővel és lámpával felszereltek. Azaz megtalálható rajta minden extra, ami kellhet a mindennapokban vagy túrázáshoz. Ezekből létezik alacsonyabb átlépési magassággal rendelkező vázkialakítás is, amely hasonlít a hagyományos női kerékpárokhoz.

Ha szeretnél helytakarékos elektromos kerékpárt választani, akkor neked az összecsukható „Camping” típusú modell lesz az ideális.

1.2 Cross, országúti, mountainbike

Ha kifejezetten sportosabb felhasználásra keresel e-bringát, akkor a cross, a hegyi és az e-országúti kategóriákból tudsz mazsolázni. A mountainbike-ot akkor válaszd, ha elsősorban nehezebb terepen fogod használni. Ezek a gépek ugyanis hasonlóan működnek már, mint a crossmotorok. Országútit pedig, ha inkább aszfalton fogsz gurulni. Egyéb esetben könnyű, vegyes terepre pedig az e-cross bringa lesz a nyerő.

E-bike tesztekről itt írtam, érdemes ezt is elolvasni a témához.

bikepatika-gyorsasag-kenyelem

2. E-bike motor elhelyezkedés

Városi felhasználás esetén elhanyagolható kritérium, hogy a motort a vázba építették vagy hátul a kerékagyban található. Sportos felhasználás esetén azonban jobb a középen elhelyezkedő motor. A hátsó kerékagyba épített meghajtás súlypontja ugyanis zavaróan befolyásolja a kerékpár viselkedését.

3. E-bike vásárlás tanácsok között sokan elsőként a súlyát említik, teljesen jogosan…

Az e-bringák sokkal nehezebbek, mint a hagyományos kerékpárok, hiszen akkumulátorral és elektromos motorral is rendelkeznek. Átlagosan 20-25 kg között mozognak.

Ha gyakran kell alagsorból, pincéből felhoznod, vagy tetőcsomagtartóra feltenned a bringát, akkor szentelj nagyobb figyelmet a súlyra. Csomagtartón történő szállításkor vedd figyelembe az autó megengedett legnagyobb össztömegét és a kerékpárszállítód maximális terhelhetőségét.

Jó ha tudod, hogy már van kifejezetten e-bike szállításra kifejlesztett bringaszállító, bringatartó is. A kerékpárok szállításáról itt tudsz bővebben olvasni.

4. Az e-bike ára

A minőségnek megvan az ára! Az igazat megvallva, 1800 euró alatt nem kapható tisztességes pedelec kerékpár.

A szezon vége felé azonban mindig vannak olcsóbbak, mert a megszűnő modelleket a kereskedők 10-20% kedvezménnyel kiárusítják. És ne felejtsd, az e-bringa mindig befektetés az egészségedbe, hiszen gyakran fogod használni és ezért többet fogsz mozogni.

5. Akkumulátor

Olyan kerékpárt válassz, ahol az akkumulátor könnyen kiszedhető. A kerékpárok akkumulátorát otthon egyszerűen lehet tölteni a hozzá tartozó töltővel. Az viszont fontos, hogy csak gyári töltőt használj!

Ne válassz túl nagy akkumulátort, mert a nagyobb teljesítményű tápegység több súlyt is jelent.

Egy átlagos 470Wh energiaforrással felhasználástól, beállítástól, időjárástól és minden egyéb tényezőtől függően átlagosan 70 km-t lehet megtenni.

6. Fék

A pedelec bringáknál a felnifékek is hidraulikusak, ezért mind a felni-, mind a tárcsafék jó teljesítménnyel rendelkezik.

A tárcsafék előnye, hogy nedves időben is késedelem nélkül fékezi le a kereket. Amennyiben terepen és sáros körülmények között fogod használni az e-bringádat, akkor indokoltabb a tárcsafék. A fentiek mellett érdemes tudni azt is, hogy könnyebben megcsúszik a befékezett kerék gumija a vizes útburkolaton.

Városban a felni fék is tökéletes.

7. Váltó


7.1 Agyváltó

Az agyváltók a city és a trekking e-bringáknál működnek hatékonyan. Egyes magasabb kategóriás modelleknél már automatikusan elektronika működteti az agyváltót. Ilyen esetben egy előre kiválasztott program szerint csak kényelmesen tekerni kell a pedelec bringát.

7.2 Hagyományos váltó

A hagyományos láncos váltók viszont nagyobb rugalmasságot biztosítanak a megfelelő fokozat kiválasztásához.

A legtöbb felhasználó számára a kilenc fokozat elegendő, hiszen elektromos rásegítéssel tekered a bringát.

8. Próbakör az e-bike-kal

A tesztvezetésen először elektromos rásegítés nélkül próbáld ki az e-bike-ot, hiszen elsősorban kerékpárt vásárolsz. Ilyenkor tudsz figyelni a helyes méretre, kényelemre és irányíthatóságra. Miután mindent megfelelőnek találtál, jöhet az elektromos rásegítés. Ilyenkor már csak erre figyelj!

Próbálj ki különböző gyártók motorjával felszerelt kerékpárokat is. Kérdezz utána a szervizlehetőségnek és az alkatrész ellátottságnak is.

Olyan kerékpárt vásárolj, amelyet a legtermészetesebben tudsz hajtani.

9. Az e-bike vásárlási tippekhez nem feltétlenül kapcsolódik, de ejtsünk szót az otthoni karbantartásról is

A hagyományos kerékpárokhoz hasonlóan itt is a tisztítással kezdjük. Ha saras, koszos a bringa, mosd le róla. Mindig tiszta állapotban tartsd. Az akkumulátort érdemes rendszeresen tölteni. Amikor mosod, vagy szállítod a bringát, vedd le az akksit. Télen ne tartsd a kerékpárt hidegben, mert 10 fok alatt jelentősen romlik az akkumulátor élettartama.

Rendszeresen ellenőrizd a gumi nyomását is, mert ez befolyásolja az e-bike teljesítményét és hatótávolságát.

10. Az e-bike szervizigénye

Új kerékpárnál az első szervizt 350 km-nél kell megejteni, minden további szervizt 1500 km után. Érdemes figyelni a rendszeres javításra, karbantartásra. Amikor hibakódot jelez a bringa, érdemes egyből szervizbe vinned az e-bike-ot. Ezzel megelőzöd a további kellemetlenségeket. A legtöbb elektromos rendszerhez gyakran adnak ki szoftverfrissítéseket. Ezeket érdemes a szervizelés során feltöltetni.

Tipp: az e-bike-ot házilag nem érdemes tunningolni, és fórumokat böngészni, ha gondod van. A szakszervizben mindenre tudni fogják a választ. Ha otthon belenyúlsz, és elrontod, utólag sokba fog kerülni a javítás.

+1 Mire figyelj oda használt e-bike, pedelec vásárlásánál

Ki ne szeretne egy több százezer forintos bringát megvenni annak töredékéért? Vásárlás esetén jobban oda kell figyelni, mint a hagyományos kerékpároknál.

Próbáld ki!

Ha használt bringát veszel, akkor is fontos, hogy jól körül tudd írni, mit szeretnél. Vásárlás előtt legyen már tapasztalatod, ezért próbálj ki minél több e-bike-ot. A kiszemelt kerékpárt is próbáld ki vásárlás előtt. Előfordulhat olyan hiba is, ami csak 10-15 km megtétele után jelentkezik a rendszer bemelegedése után.

Hibalehetőségek

Legtöbbször az akkumulátorok adják meg magukat, aminek a pótlása igen költséges. Ezek nem egyszerű tölthető elemek, hanem információkat is tartalmazó egységek. Kommunikálnak a vezérlőegységgel, ezért csak gyári akkumulátorral pótolhatók.

Ha használt pedelec rendszerű e-bike-ot szeretnél vásárolni, mindenképpen megbízható szervizhálózattal rendelkező márkát válassz. Továbbá olyan motorral szereltet, amely szintén jó szerviz lefedettséggel és alkatrészellátással rendelkezik. A jó szervizhálózatra azért van szükség, hogy később javítható legyen az elektromos kerékpárod.

A két legnagyobb és legjobb alkatrészellátással rendelkező megbízható márka a Bosch és a Shimano Steps. Ez a két rendszer már garancia is lehet, amennyiben a kerékpár többi alkatrésze is megfelelő állapotban van vásárláskor.

Az elektromos kerékpároknál különösen fontos, hogy minden papírja meglegyen, hiszen később ezzel tudod felkeresni a szervizt. Ezzel tudod a felmerülő garanciális problémákat is intézni. Ellenőrizd le, hogy minden töltőkábele és kulcsa megvan és működik is.

Jó tanács

Használt pedelek, e-bike vásárlásakor kérj egy állapotfelmérést szakszervizben, ugyanúgy ahogy egy autóvásárláskor tesszük. Ez a plusz költség kellemetlen meglepetésektől véd meg.

Egy kis összefoglaló, hogy mit ne felejts el használt e-bike vásárlás előtt:

  • Kérj egy friss szerviz jelentést a kerékpárhoz! Ez a jelentés a kerékpár computerének lekérdezését jelenti, és minden hasznos információt tartalmaz a kerékpárról. A legfontosabb, hogy a hibakódok is szerepelnek rajta, ha vannak. Így fel tudod mérni, hogy mennyit kell később a bringára költeni.
  • Minden töltőkábel és kulcs legyen meg a kerékpárhoz.
  • Mindenképpen próbáld ki a kerékpárt, és ellenőrizd le a kijelzőn megjelenő adatokat.
  • Legyen szervizkönyve és a vásárlást igazoló dokumentumok. Ezek az esetleges garanciához szükségesek.

Bízom benne, hogy tudtam hasznos tanácsokat adni e-bike vásárlással kapcsolatosan, legyen az új vagy akár használt. Ha további kérdésed lenne, hozzászólásban tudod jelezni.

Ha szervizéhes az e-bike-od, itt tudod megnézni az e-bike szervizcsomagokat. Kiválasztás után egyből tudsz időpontot foglalni. E-bike-odat az otthonodban szerelem meg szervizautómban.

Ha kerékpárgumit vásárolnál, itt találsz hozzá útmutatót.
Ha nem e-bike-ot, hanem hagyományos bringát szeretnél venni, olvasd el ezt a rövid írásom, pár tippet itt is találsz.

E-bike tuning és annak szépségei

E-bike szerviz árak

Nézd meg ingyenes anyagainkat is!

ITT tudod letölteni 

Mentsd le a gépedre, hogy amikor szükséged van rá, kéznél legyen!

You have Successfully Subscribed!