Utolsó módosítás ideje: 2023.08.30.

Kerékpárodat 3 helyre szerelheted fel, persze mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Ha neked is fejtörést okoz a kerékpár szállítása autón, olvasd el ezt a bejegyzést, adok néhány tippet.

Először át kell gondolnod, hogy az autód melyik részén van erre lehetőség, mennyi kerékpárt szeretnél mozgatni, és milyenek ezek a bringák. Aztán elmondom a három kerékpárszállító lehetőséget, előnyeivel és hátrányaival.

Ebből mind láthatod, hogy rengeteg szempontot kell mérlegelned. S bizony nem biztos, hogy az lesz az ideális számodra, amit elsőre gondoltál.

Az autó mely részén van lehetőség a kerékpár szállítására?

Első körben mérd fel, hogy az autódon hová lehet kerékpártartót felszerelni. Tetőre, vonóhorogra, vagy hátsó ajtóra?

Ebben segítséget nyújt a márkaszerviz, vagy a kerékpár szállítókat gyártó cégek weboldala. A svéd Thule oldalát javaslom áttanulmányozásra. Nyilván ha van vonóhorgod, akkor ez nem kérdés…

Mennyi kerékpárt akarsz transzportálni az autón?

Ez azért lesz fontos, mert bizonyos kerékpárszállító típusok csak korlátozott mennyiséget tudnak fogadni. Például egyes csomagtér ajtóra szerelhető tartókat legfeljebb 3 darab kerékpárra alakítottak ki.

Milyen kerékpárt vagy kerékpárokat akarsz szállítani?

Harmadik dolog, amire figyelned kell, hogy milyen kerékpárod van. A kis vázzal rendelkező, és női kerékpárokat nem minden szállítóra lehet felrakni, ezeket kiegészítő adapterrel kell ellátni. E-bike szállításához speciális bringaszállítót kell venned. Valószínűleg nem tetőn fogod vinni az amúgy 20-25 kg-os elektromos kerékpárt.

Ha tudod, hogy mennyit és milyen bringát szeretnél szállítani, akkor utána kell nézned, hogy hol tudod az autódon transzportálni. Itt azonban nem áll meg az agyalás, mert nem ennyire egyszerű.

Ismerd meg a kerékpárszállítókat, előnyeivel és hátrányaival együtt!

bikepatika-gyorsasag-kenyelem

1. Tetőre szerelhető bringaszállítók

Ez a legolcsóbb megoldás és szinte minden bringához jó. Azért szinte, mert az e-bike elég nehéz ahhoz, hogy a tetőre felemeld, ha csak nem Chuck Norris vagy.

A tetőn legfeljebb négy kerékpár fér el. A kerékpárszállító tetőcsomagtartóra való felszerelése pofon egyszerű, és ha először csak egyet veszel, később lehet bővíteni. Rögzítése kereszttartó rudakra történik, vagy vákuumos tapadókorongokkal közvetlen a tetőre.

Nézzük a tetőre szerelhető kerékpárszállítók hátrányait, mert abból van bőven:

 • Itt lesznek a legkoszosabbak a bringák. Ráragad az összes bogár, bár már lehet kapni spéci védőhálókat is.
 • Valószínűleg nők nem fogják ide felpakolni a bicókat, mert elég nehéz.
 • Az ADAC német autóklub tesztje szerint ezek a legkevésbé biztonságosak.
 • Biztonságosan csak 100 km/h-val lehet velük utazni. Ezt is lemérték a németek.
 • Sajnos én már láttam elszállt bringát a tetőről és nem Adler volt….
 • És a parkolás…
kerékpár szállítása tetőcsomagtartón

Ha szeretsz álmodozni, esetleg feledékeny vagy, nem biztos, hogy jó, ha az autó tetején szállítod a kerékpárokat. Akár úgy is járhatsz, mint néhányan, akik simán beállnak garázsba vagy parkolóházba az autóval.

Ha jó minőségű bringatartód volt, akkor annak nagyobb baja nem lesz. A kerékpár illetve az autó karosszériája ellenben nagyobb károsodást fog szenvedni.

A képen egy olyan kerékpárt látsz, amiről elfeledkeztek, hogy a tetőn utazik.

Láthatod, amilyen egyszerű a kerékpár szállítása tetőcsomagtartón, annyira macerás is.

2. Kerékpár szállítása hátsó ajtón

A hátsó csomagtér ajtóra szerelhető bringaszállító speciálisabb megoldás, és jellemzően minden autóhoz más kell. Ezt akkor ajánlom, ha nem lehet, vagy nem szeretnél vonóhorgot felszereltetni az autóra. Nagyobb kisbuszoknál és egyterűeknél is jó választás.

A kerékpártartó felszerelése a hátsó ajtóra a következőképpen történik:

A szerkezet lépcsőshátú autóknál az ajtó tetejére támaszkodik fel.

Ferdehátú, kombi vagy egyterű autókon pedig az üvegre, amit hevederek tartanak meg.

Kisbuszokon az ajtóra van felakasztva és kitámasztva.

További rögzítési mód itt is a vákuumos tapadókorong. Ez utóbbi rögzítéssel rendelkező szállítók többféle típushoz is jók lehetnek. Az ilyen kialakítású tartókon jellemzően csak 3 darab bringát lehet elhelyezni. Kivétel a kisbuszos, egyterű megoldásoknál van, ahol a tartó közel függőlegesen áll. Itt akár négy bringa is elhelyezhető.

A hátsó ajtón történő kerékpárszállítás előnyei:

 • nem kell a tetőig felemelni a bringát
 • nem kell vonóhorgot szereltetni az autóra
 • kevésbé koszolódnak a bringák, nem lesz bogaras

Nézzük a hátrányait, mert sajnos abból is van néhány:

 • a csomagtartót csak a kerékpárok leszerelése után lehet kinyitni
 • a le- és felszerelés nyomot hagyhat a karosszérián
 • használaton kívül le kell szerelni őket, mert hátrafelé dárdaként áll ki, és veszélyes lehet
 • csak korlátozott mennyiségű bringa fér el rajta
 • nem bővíthető

3. Vonóhorogra szerelhető bringaszállítók

Úgy gondolom, ez a legjobb megoldás. Nem olcsó, de az összes többi közül ez nyújtja a legnagyobb biztonságot. A kerékpártartó vonóhorogra történő felszerelése pedig marha könnyű, és a kerékpárokat itt sem kell az égbe emelni.

Ebből a típusból létezik olyan, amit a vázánál fogva kell felakasztani, és van olyan is, ahol egy keretes szerkezetre kell a kerekeire felállítani a bringát. Ez az utóbbi alkalmas az e-bike szállítására is. (Ha érdekel, mi a különbség az e-bike és pedelec között, a linkre kattintva elolvashatod.) A keretes megoldásnál a kerékpár kerekét tartó sin oldalra lecsúsztatható, és a bringát csak egyszerűen fel kell tolni a helyére.

Ezek a tartók 4 bringát is elbírnak, és a keretes rendszerű megoldások már lámpával és rendszámtáblatartóval is rendelkeznek.

A vonóhorogra szerelhető kerékpártartók előnyei:

 • nem kell emelgetni a kerékpárt
 • e-bike kompatibilis a keretes változat
 • könnyű fel- és leszerelni
 • a tartó lebillentésével nyitható a csomagtartó
 • használaton kívül lehajtható a tartó, de könnyen le is szerelhető

Az egyetlen hátránya pedig,

hogy drága.

A multifunkcionális gumipók bringaszállítás során is a barátod lesz. A kocsi hátulján, függesztve szállított kerékpároknál érdemes ezzel vagy egy hevederrel a kerekeket elfordulás ellen kikötni. A bringákat is fogd össze egy másikkal, hogy ne mocorogjanak.

Szürke rendszámtábla és kiváltása

Ne felejtsd el, hogy amennyiben hátul szállítod a kerékpárokat, azok nagy valószínűséggel kitakarják a rendszámot és a lámpákat. Ha nem tartozéka a bringaszállítódnak, akkor szerezz be egy kiegészítő rendszámtábla tartót lámpákkal. Ehhez érdemes kiváltani egy harmadik szürke rendszámtáblát. Ezzel tettél is a kényelmedért, mert nem kell állandóan az autó eredeti rendszám tábláját ide-oda rakosgatni.

Kerékpárszállítóra a 3. úgynevezett szürke rendszámtáblát az okmányirodában vagy kormányablakban tudod elintézni. Ehhez kell az autó forgalmi engedélye, személyi és lakcímkártya és 5500 Ft. Ezt készpénzzel vagy kártyával is ki tudod egyenlíteni. A forgalmiba rögtön be is írják, hogy jogosult vagy ilyen rendszámot használni. 10 nap múlva elkészül az új rendszám, amit ott tudsz felvenni, ahol intézted az egész kérelmet.

Most már érzékelhető, hogy a kerékpár autón szállítása nem is annyira egyszerű, illetve sok mindent kell mérlegelni, hogy a legoptimálisabb megoldást válaszd.

Ha hasznos volt a cikk, oszd meg mással is!

Nézd meg ingyenes anyagainkat is!

ITT tudod letölteni 

Mentsd le a gépedre, hogy amikor szükséged van rá, kéznél legyen!

You have Successfully Subscribed!