Utolsó módosítás ideje: 2024.05.13.

Az elektromos bringák lítium akkumulátorral szereltek.

A lítium akkumulátorok veszélyei nem elhanyagolhatóak. Nem mindegy, hogyan tárolod és milyen karbantartást eszközölsz rajta.

A lítium akkumulátorok alapvetően biztonságosak, mert külön elektronika, azaz vezérlőáramkör ellenőrzi az egyes cellák működését és hőmérsékletét. Ez a rendszer hiba esetén lekapcsolja a meghibásodott részt vagy a teljes akkumulátort. Azonban előfordulhat, hogy egyes esetekben tüzet okoznak. A lítium tűz igen intenzív, gyors lefolyású és robbanással is járhat.

Erről olvashatsz bővebben:

  1. A lítium akkumulátorok karbantartása és töltése
  2. Meddig bírják a lítium aksik?
  3. A lítium akkumulátorok veszélyei, miért és hogyan alakulhat ki tűz és mi a teendő?

1. Az akkumulátor karbantartása és töltése

Fontos, hogy a lítium akkumulátorok tárolása és töltése mindig a gyártói ajánlásnak megfelelően történjen. A túlzott töltés vagy a túl alacsony töltöttségi szint káros hatást gyakorol a cellákra, akárcsak a magas hőmérséklet és a mechanikai sérülések. Ha lehet, mindig a gyári töltőt használd, és csak ajánlott kiegészítőket csatlakoztass a kerékpárra. Száraz, hűvös helyen töltsd a bringát és ne hagyd áram alatt egész éjszakára. Ha túlságosan felmelegszik töltés közben, azonnal áramtalanítsd.
Használaton kívül 0 fok alá és 40 fok fölé ne kerüljön az aksi hőmérséklete.

1.1. Ha hosszabb ideig nem használod az e-bike-ot

Ha az akkumulátort hosszabb ideig nem használod, akkor először a megfelelő töltöttségi szintre kell feltölteni (40-60%). Majd távolítsd el az akkumulátort a bringából, és helyezd száraz, hűvös és jól szellőző helyre. A hosszú távú tárolás esetén az akkumulátor kapacitása csökken, ezért időnként – 3 havonta – ellenőrizd és szükség esetén töltsd fel újra. A legtöbb kijelző is saját akkumulátorral rendelkezik, ezért azokról se feledkezz meg.

1.2. A lítium akkumulátorok szállítása

A lítium akkumulátor szállítása lehetőség szerint speciális dobozban történjen. Ezek a spéci tárolók tűz esetén nem engedik ki a lángokat, megakadályozva a tűz továbbterjedését.

A biztonságos töltéshez használhatsz tűzálló akkumulátor tároló táskát is.

2. Meddig bírják a lítium aksik?

Az elektromos kerékpárok akkumulátorai az eddigi tapasztalatok alapján 400-500 töltési ciklust is elbírnak. Az eddigi rekord az aksi élettartamát tekintve, amivel találkoztam, 35.000 km-t futott. Egy megfelelően karbantartott akkumulátor 5-10 évig is kiszolgálhatja a kerékpárt.

3. A lítium akkumulátorok veszélyei

3.1. A lítium akkumulátor tűz okai

A lítium akkumulátorok kigyulladása számos ok miatt következhet be. Ezek ritkán gyártási hibából is adódhatnak. Gyakrabban lehet azonban túltöltés, fizikai sérülés és törés eredményeképpen. Ez az akkumulátor belső szerkezetének károsodását eredményezi. A litium akkumulátor magas hőmérsékletnek való kitettség miatt is kigyulladhat. 

3.2. A tűz kémiája

A cellákban található anyagok elektrokémiai reakcióba lépnek egymással. Ezek nagy hőmérsékletű változást idéznek elő, és a lítium akkumulátor belső hőmérséklete gyorsan növekedni kezd. Ennek következtében az elektrolit lebomlik és gyúlékony gázok szabadulnak fel belőle, például hidrogén és metán. Ezek a gázok, ha szikrával vagy lánggal érintkeznek, begyulladhatnak.
A lítium tűznek nincs szüksége oxigénre az égéshez.

3.3. Mit okozhat az akkumulátor tüze?

A lítium akkumulátor tüze nagy károkat okozhat a környező területen, és jelentős kockázatot jelent a közelben élőkre. A tűz gyorsan átterjedhet más közeli anyagokra, például ruházatra vagy bútorra.
A kialakult tűz erős hőt, mérgező füstöket és robbanásokat okozhat, amelyek anyagi károkhoz, súlyos égési sérülésekhez és akár halálhoz is vezethetnek.
A tűz egyik előjele a fehéres füst, innen már látható, hogy nem egyszerű tűzzel van dolgunk.

3.4. Mit kell tenni lítium akkumulátor tűz esetén?

Elengedhetetlen, hogy azonnal intézkedj a kár minimalizálása és a saját biztonságod érdekében.

Az elsődleges lépés az akkumulátor áramforrásának azonnali megszakítása, ha erre van még lehetőséged. Majd az akkumulátort olyan helyre kell tenni, ahol nincs semmi, ami könnyen meg tudna gyulladni.

Legegyszerűbb az égő kerékpár letakarása egy speciális tűzgátló takaróval és a környezetében található éghető tárgyak eltávolítása. Az oltótakarók használata a keletkező füst, mérgező anyagok és tűz tovább terjedésének megakadályozásának egyik hatékony módja. Lefedés után a sérült akkumulátor szabályozott módon fog kiégni.

Fontos, hogy távolodj el a tűztől és evakuáld a környező területet!

Ebben a videóban láthatod, hogy a két perces égés alatt többször berobban a litium akkumulátor

A lítium-akkumulátorok oltásához speciális AVD, LITH-M oltóhabokat vagy a porral oltó D-típusú készüléket használj. Az utóbbira nincsen egyértelmű tapasztalat a szakemberek körében, de sok esetben ez is segíthet a tűz terjedésének megakadályozásában. A „D” tűzosztály a fémek, fémötvözetek tüzét jelölő tűzosztály. Ilyen anyagok pl. a nátrium, a magnézium és a kálium is. Ha nincs tűzoltó készülékünk, a tüzet letakarhatjuk homokkal is.

3.5. Mi az, amit véletlenül se csinálj, ha ég a lítium akkumulátor?

Égő akkumulátorra NE használj vizet, mert az csak tovább fokozza a tüzet!
Fontos, hogy ne próbáld megnyitni az akkut, mert csak tovább növelheti a tüzet!

Itt láthatod, hogy vízzel és víz nélkül hogyan viselkedik egy égő lítium akkumulátor

Ha estél a bringával, és valamilyen szinten sérült, legalább az alapvető biztonsági intézkedéseket tedd meg, hogy nehogy személyi vagy anyagi károd keletkezzen a lítium akkumulátor esetleges égése által. Ilyenkor teljesen elkülönítve tárod az e-bike-od, tedd az akkumulátort biztonsági dobozba és legyen kéznél speciális oltóanyag.

Láthatod, hogy a lítium akkumulátorok veszélyei egyáltalán nem elhanyagolhatók. Nem vészmadárkodni szeretnék és persze 100-ból 1 ilyen történik, de fontos, hogy vész esetére a megfelelő információval rendelkezz.

Végszóként pedig a megelőzés 0. pontja, hogy a szoftver mindig naprakész, maga a bringa pedig rendszeresen ellenőrizve legyen.


Ha szívesen olvasnál további cikkeket e-bike-okkal kapcsolatosan, klikkelj IDE!

Nézd meg ingyenes anyagainkat is!

ITT tudod letölteni 

Mentsd le a gépedre, hogy amikor szükséged van rá, kéznél legyen!

You have Successfully Subscribed!