Utolsó módosítás ideje: 2023.08.30.

A kerékpárnyereg helyes beállítása egyáltalán nem elhanyagolható. Egészséged érdekében fontos is, hogy rendben legyen.

Biztos te is láttál már olyan bringást, akinek vagy túl magasan van az ülése, vagy túl alacsonyan. Látványra is furcsa hatás kelt. Hiába szeretnénk egészségmegőrzés céljából kerekezni, ha az ülés rosszul van beállítva, fájdalmakkal is járhat a tekerés.

Ezekről olvashatsz:

1) A megfelelő nyereg kiválasztása
2) Rövid nyeregtörténet
3) A nyereg keménysége, párnázottsága
4) A helyes nyeregpozíció
5) Beállítás utáni ellenőrzés

1) A megfelelő nyereg kiválasztása

Ez az első és a legfontosabb dolgunk.
Más nyeregformát és felépítést használnak a gyártók túrázáshoz, mountizáshoz, országúti tekeréshez, bmx-hez és downhillezésre. Tehát a kiválasztást az határozza meg, hogy milyen típusú kerékpárra szeretnéd feltenni.

2) A kerékpárnyereg helyes beállítása előtt jöjjön egy rövid nyeregtörténet

Mivel a különböző felhasználásra gyártott bringáknak eltérő a geometriája, más pozícióban is ülsz rajtuk. Másként helyezkedik el a medencecsont, melyet a gerinc is különbözőképpen terhel. Éppen ezért minden esetben eltérő alátámasztásra van szükség.

Anatómiai különbségekből adódóan megtalálhatók női és férfi, valamint gyerek nyergek is. Természetesen itt nem színbéli, hanem formai és párnázottsági különbségekről beszélünk.

Léteznek olyan kerékpárok, amelyeken alig használják a nyerget. Ilyen a DH, a BMX, a Dirt. Ezekkel leginkább ugrálnak vagy egyensúlyoznak, ezért nem is igazán ülnek rá.

3) A nyereg keménysége, párnázottsága


3.1 Puhább

A puhább, párnázott nyerget tartja mindenki a legjobbnak, de sok szempontból téves ez a következtetés. A puhább nyergen, ha nem megfelelő a kialakítása, akkor hamarabb „elfárad” a feneked. Sok energia elnyelődik, amit a tekerésre lehetne fordítani. A puhaságnak köszönhetően elnyomja az ereket is, ezért zsibbadni kezdhet a lábad is. Ez a fajta nyereg sajnos nem ad mindig megfelelően stabil alátámasztást a felső testnek.

3.2 Sportosabb, keményebb

A sportosabb nyergek kifejezetten kemények, és kialakításukkal teszik kényelmesebbé. A kemény nyergek dinamikus és aktív tekerést eredményeznek. Legtöbb esetben komfortosabb, mint egy puhább. Főleg mountinál és országúti, illetve triatlonos bringáknál jellemző a kemény nyergek használata.

3.3 Zselés, középkemény

Hosszabb túrázáshoz érdemes zselés betéttel rendelkező ülést választani. Itt a puhább részeket kifejezetten csak a kényesebb pontokon alkalmazzák. A párnázottságot kombinálják anatómiai formákkal és elhelyezéssel is. Ezek a nyergek tapintásra inkább középkemények.

Egyre több üzletben van lehetőség tesztnyerget kipróbálni. Használd ki, mert így már vásárlás előtt tudsz tapasztalatot szerezni, hogy neked melyik lesz a legmegfelelőbb.

4) A helyes nyeregpozíció – hogyan kell helyesen beállítani?

4.1) Ülőfelület és magasság

A nyereg ülőfelületének vízszintesen kell elhelyezkedni, amelyet vízszintmérővel az ülőfelület két végpontjára felfektetve ellenőrizni is lehet. Erre azért van szükség, hogy a medencecsont megfelelően feküdjön fel. 

Ezt követi a nyereg megfelelő magasságának beállítása, amelynél a tekerés hatékonysága a főbb szempont és nem az, hogy leér-e a láb a talajra vagy sem. Itt az izom helyes működését, biomechanikáját lehet pontosan beállítani, hangolni.

Az alacsony magasság következménye, hogy nagyon sok energiabefektetéssel lehet csak hajtani a bringát, mert az izmok nem tudnak hatékonyan működni. Más, rövidebb útvonalon mozognak és hamarabb elfáradnak.

A túl magas pozícióban a medencecsont is mozgásba lendül, hogy lekövesse a láb mozgását, ezért plusz izmok is dolgozni kezdenek. Illetve az izmok nagyon kinyúlnak a magas helyzet miatt, amely szintén kevésbé hatékony izommunkát eredményez.

Így ellenőrizd le, hogy a nyerged jól van-e beállítva:

  1. Mindkét láb sarka a pedálon helyezkedik el, a hajtókar alsó holtpontjában (hajtókar függőlegesen áll) a térd nyújtva van. Tekeréskor a csípő nem billeghet.
  2. Álló helyzetben le lehet ellenőrizni úgy is, hogy mindkét láb egyformán lóg és az alsó holtpontban lévő pedált eléri a sarkad. Természetesen ezután is érdemes tekeréssel megnézni, hogy a csípőcsont és a medence nem billeg-e.


4.2) Előre-hátra csúsztatás

Ennek szintén fontos szerepe van a nyereg helyes beállításában.

Ha nagyon előre van tolva a nyereg, akkor tekeréskor a térd megelőzi a boka vonalát és nagyobb terhelést kap a térdízület.

Ha hátrébb helyezkedik el, akkor szintén nem kívánt terhelések jelentkeznek az izületekben. Előbbi esetben a térdkalács kap folyamatos plusz terhet, az utóbbinál inkább az ízületen belüli porcok.

Ezt a következő módon lehet ellenőrizni:

  1. A nyereg ülőfelülete már legyen megfelelő magasságban.
  2. A lábfej a lábujjpárnákon feküdjön fel a pedáltengely vonalában, azaz a pedál közepén. Ez azt jelenti, hogy a kislábujj és a nagylábujj bütykeit összekötő vonal párhuzamosan a pedál tengelye fölött helyezkedik el.
  3. Ezután a hajtómű karjait vízszintes pozícióba kell állítani és ellenőrizni kell, hogy a térd síkja függőlegesen helyezkedjen el. Ne legyen se előrébb, se hátrébb, mint a boka.

Amennyiben ezt a három beállítást elvégzed, sok kellemetlenséget meg tudsz előzni és kényelmessé tudod tenni a bringázásodat.


5) A kerékpárnyereg helyes beállítása után tudod ellenőrizni, hogy megfelelő méretű-e a kerékpárod. 

Megfelelő méret esetén, ha a kormányt fogod és lenézel az első kerékre, akkor a kormány vonala egybeesik az első kerékagy tengelyével, illetve a kormány és a homlokcső között láthatod. Ha a kormányon kívül van, akkor rövid, ha a homlokcső vonalán belül a váznál látod a kerékagy tengelyét, akkor túl hosszú a vázad.

Az ülés és a kormány egymáshoz viszonyított magassága

  1. Túrakerékpároknál a nyereggel egyvonalban, vagy a felett van a kormány. Itt a gerinc függőlegesebb pozícióban áll.
  2. Mountain bike és cyclocross bringa esetén a kormány a nyereg vonala alatt, maximum a nyereg vonalában található.
  3. Országúti kerékpár esetén a kormány magassága jóval az ülésmagasság alatt helyezkedik el.
  4. DH, BMX, Dirt kerékpároknál egyéni beállítás szerint, de az ülés vonala felett van, hiszen itt a sportolók a technikai számok, mutatványok miatt leengedik a nyerget.

A kerékpárnyereg helyes beállítása mindenképpen az optimális és hatékony kerékpározást részesíti előnyben. Ettől el lehet térni, ha valamilyen testi adottság vagy külső körülmény befolyásolja a tekerést.

Lehetőség van egyénre szabott body fittingre is befizetni, ahol rád konfigurálják a kerékpárodat. Ezeknél a beállításoknál gyakran cserélnek alkatrészeket is.

Remélem, választ kaptál minden nyereggel kapcsolatos beállításra. Ha van további kérdésed, nyugodtan írd meg alul a hozzászólásoknál.

Itt arról olvashatsz, hogy hogyan válts jól a bringáddal.

Tovább a blogra

Nézd meg ingyenes anyagainkat is!

ITT tudod letölteni 

Mentsd le a gépedre, hogy amikor szükséged van rá, kéznél legyen!

You have Successfully Subscribed!