Utolsó módosítás ideje: 2024.01.09.

A téli kerékpározáshoz már korszerű technikai ruházatot lehet választani, amelyben könnyű a mozgás és nem nézel ki úgy, mint egy töltött galamb.

Bringázás télen? Szuper jó dolog! Persze csak akkor, ha nem fagysz szét. Évekig jártam kerékpárral télen, ezért megosztom a tapasztalataimat, hogy számodra is élvezetes legyen a téli tekerés. Az óvatosabbaknak azonban azt javaslom, hogy 10 fok alatt már ne tekerjenek.

Hosszú távon nem tesz jót az ízületeknek a hidegben tekerés. A téli sportoknál más jellegű a mozgás és a ruházat is, ezért ott védettebbek. Ám megfelelő, réteges öltözködéssel meg tudod védeni az ízületeidet, így a bringázás télen is öröm lesz.

Én így öltözködöm téli brigázáshoz:

  • Első rétegként alsó-felső gyapjú aláöltözőt veszek fel.
  • Erre alulra egy téli szélálló bringás nadrág kerül, felülre pedig egy hosszú ujjú téli bringásfelsőt, és egy bringáskabátot kapok fel, ami szél- és vízálló, valamint sötétben is jól látható.
  • Csapadék esetén az öltözetem egy esőkabáttal és esőnadrággal bővül.
  • A cipőre egy szél és vízálló kamáslit, a kezemre szintén hasonló tulajdonságokkal rendelkező kesztyűt húzok.
  • A sisak alá egy szélálló aláöltöző sapka kerül, ami védi a homlokomat.
  • Extra hideg esetén egy vékonyabb polár felsőt is felkapok a kabát alá.

Azt tapasztaltam, hogy sí és snowboard ruhában nem lehet rendesen tekerni. A túra ruha vékonyabb és jobb benne a mozgás, de ez sem az igazi bringázáshoz.

A bringásboltok széles választékot kínálnak téli kerékpáros öltözetekből, amelyek között nehéz eligazodni. A téli tekeréshez szükséges ruházatnál minden rétegnek más-más tulajdonsággal kell rendelkeznie.
Jó minőségű aláöltözetet nem csak bringás üzletben, hanem sífelszereléseket, túrafelszereléseket és ruházatokat áruló boltokban is találhatsz.
Az alábbiakban szeretnék támpontot adni a választás megkönnyítéséhez.


Ruházat téli bringázáshoz – rétegek és fontosabb tulajdonságok

Aláöltözet

Nagyon fontos, hogy az aláöltözet az izzadságot mindenképpen vezesse el a bőrödről, különben könnyen megfázhatsz. Anyagát tekintve ez lehet technikai vagy melegebb, gyapjúval kevert. A gyapjú aláöltözet kevésbé vezeti el a nedvességet, viszont jobban megtartja a hőt, ezért melegebb. Ha fázós vagy, az utóbbit válaszd!

Bringás felső téli kerékpározáshoz

Az aláöltözőre kerülő második réteg tulajdonsága, hogy jól melegítsen. Itt is fontos, hogy a keletkező izzadságot át tudja engedni. Ez lehet akár egy vékonyabb Polartec jellegű felső is, de számos más korszerű anyaggal is találkozhatsz. Lényeges, hogy a mozgást ne akadályozza.

Bringás nadrág téli tekeréshez

A bringás nadrág legyen szélálló. Itt fontos, hogy a térded, bokád csípőd védve legyen a huzattól. A jobb nadrágok már kantárosak, ha ilyet választasz, a derekadat is jobban véded a hidegtől. Kerékpáros nadrágból van testhezálló és kicsit lazább szabású is. Arra azonban figyelj, hogy bokánál ne legyen túl bő, mert a lánc bekaphatja!

Téli bringás kabát

A nadrághoz hasonlóan a kerékpáros kabát is legyen szélálló, és lehetőség szerint vízlepergető, vízálló is. Anyagát tekintve érdemes páraáteresztő membránnal rendelkező modellt választani. Lényeges, hogy jól záródó mandzsettával, szűkebb nyak kialakítással és hosszabb derékaljjal rendelkezzen! Ez azért fontos, hogy ne járjon át rajta a hideg szél, ellenben a pára távozni tudjon a ruha membránrétegén keresztül. Az sem árt, ha feltűnő színű, mert így jobban észrevesznek a rosszabb látási viszonyok között.

Sál, sapka, kesztyű

A széltől és a hidegtől is védjen! A kesztyű lehetőség szerint vízálló legyen.

Kamásli

A kamásli a nadrág szára fölé érjen, hogy a bokát kellően védje a huzattól és a csapadéktól. A kamáslit ki lehet váltani téli kerékpáros cipővel.

Bringás cipő télre

A legújabb fejlesztések eredményeként megjelentek a téli kerékpáros cipők, amelyek kicsit hasonlítanak a sífutócipőkre. Magasabb szárral rendelkeznek, és védenek a széltől és a nedvességtől. A fűzőrészt kívülről egy plusz takaró rész védi, belső részük melegebb anyagokkal bélelt.

Bringás szemüveg téli bringázáshoz

A téli kerékpáros szemüvegek hasonlóak, mint a síszemüvegek. A különbség az, hogy sokkal jobban szellőznek, hogy az aktívabb mozgás miatt ne párásodjanak be.

Kerékpáros sisak

A sisak bizony még egy téli tekerés során is a legfontosabb felszerelésed legyen!
sisakra lehet esővédő huzatot is tenni, illetve vannak olyan márkák, amelyeket egy kiegészítő műanyag burkolattal látnak el, hogy ne járjon át rajta a szél és csapadék.

Remélem sikerült kapaszkodót adnom a téli bringás ruhatárad összeállításához. A k2 bike shop oldalán elég nagy kínálatot találsz téli ruházatban.
Azt se feledd, hogy télen különösen oda kell figyelni a kerékpár karbantartására. A fékek gyorsabban kopnak el a nedves latyakos időben. Az időjárás hamarabb tönkreteszi a hajtásodat is, ezért rendszeresen, akár napi szinten is ápold a láncodat

Ha télen aktívan használtad a bringát, akkor tavasszal ne felejtsd el egy nagyobb szerviznek alávetni, ahol a csapágyakat is rendbe teszik.

Ha megfogadod a tanácsaimat, a bringázás télen is élmény lesz.

Jó bringázást!

Ezek a cikkek érdekelhetnek még:
Mi legyen a bringával télen? – Bringa téli karbantartása
Ezeket egyedül is meg tudod csinálni:  Kerékpár karbantartás otthon
Kerékpárszerviz – bízd a szakemberre Nagyobb feladatok, amik már szakemberért kiáltanak

Nézd meg ingyenes anyagainkat is!

ITT tudod letölteni 

Mentsd le a gépedre, hogy amikor szükséged van rá, kéznél legyen!

You have Successfully Subscribed!