A téli kerékpározás nem azt jelenti, hogy úgy kell kinézni, mint egy dagadt hóember. Megfelelő réteges öltözködéssel meg tudod védeni az ízületeidet, és a tekerés sem fog gondot okozni.

Bringázás télen? Szuper jó dolog! Persze csak akkor, ha nem fagysz szét. Évekig jártam kerékpárral télen, ezért merem ajánlani a tapasztalataimat.


Téli bringázáshoz én így öltözködöm:

Első rétegként alsó-felső aláöltözőt veszek fel, ami elvezeti az izzadságot.

Erre alulra egy téli szélálló bringás nadrág kerül, felülre pedig egy téli bringásfelsőt, ami hosszú ujjú és melegen tart. Legvégül egy bringáskabátot kapok fel, ami szél és vízálló, valamint sötétben is jól látható. A bringáskabát természetesen nem ér fel egy esőkabáttal, de egy könnyű havazást és a szemerkélő esőt kibírja.

A cipőre egy szél és vízálló kamáslit, a kezemre szintén hasonló tulajdonságokkal rendelkező kesztyűt veszek. A sisak alá egy szélálló aláöltöző sapkát, ami védi a homlokomat. Extra hideg esetén a bringásfelső és a -kabát közé egy mellény vagy egy vékonyabb polar felső kerül.

Huzamosabb városi tekeréshez, illetve csapadékosabb, latyakosabb idő esetén viszont egy téli túra nadrágot és felsőt hordtam. Alatta maradt az aláöltöző a bringásnacó és felső. Sí és snowboard ruhában nem lehet rendesen tekerni, a túra ruha vékonyabb és jobb benne a mozgás.

bikepatika-gyorsasag-kenyelem


Bringázás télen – javaslat téli öltözködésre:

Aláöltözet

Mindenképpen legyen jó, hogy az izzadságot elvezesse a bőrödről, különben megfázol. Ez lehet technikai vagy melegebb, gyapjúval kevert. Ha fázós vagy, az utóbbit válaszd!

Bringásnadrág téli tekeréshez

Legyen szélálló. Itt fontos, hogy a térded, bokád csípőd védve legyen a huzattól. A jobb nadrágok már kantárosak, ha ilyen választasz, a derekad is védve lesz.

Bringásfelső

Fontos, hogy jól melegítsen. Ez lehet akár egy vékonyabb Polartec is. Lényeg, hogy melegen tartson.

Bringáskabát

Szintén szélálló, akár a nadrág. Jól záródó mandzsettával, hosszabb derékaljjal és szűkebb nyakkal rendelkezzen! A lényeg itt is az, hogy ne járjon át rajta a hideg szél, csak a pára tudjon távozni. Az sem árt, ha feltűnő színű, mert így jobban észrevesznek.

Sál, sapka, kesztyű, zokni

Mind a széltől és hidegtől védjen.

Kamásli

A nadrág szára fölé érjen, hogy a bokát kellően védje.

Bringás szemüveg téli bringázáshoz

Vannak kifejezetten téli szemüvegek, amik pont olyanok, mint a síszemüvegek.

Legfontosabb a sisak, bizony még egy téli tekerés során is

A sisakra lehet esővédő huzatot is tenni, illetve vannak olyan márkák, amelyek egy kiegészítő műanyag burkolattal látják el a sisakot, hogy ne járjon át rajta a szél és csapadék.

Ha nem akarsz szétfagyni a bringádon, javaslom nézz be a Trexpert Túrabolt webshopjába, egy csomó mindent be fogsz tudni náluk szerezni.

Ha megfogadod a tanácsaimat, a kerékpározás télen is élmény lesz.

Ezek a cikkek érdekelhetnek még:
Mi legyen a bringával télen? – Bringa téli karbantartása
Ezeket egyedül is meg tudod csinálni:  Kerékpár karbantartás otthon
Kerékpárszerviz – bízd a szakemberre Nagyobb feladatok, amik már szakemberért kiáltanak

Hogyan készülj a 1/2, 1 és többnapos kerékpártúrára?
TÖLTSD LE ITT!

Mit ellenőrizz le a bringádon, milyen szerszámok, alkatrészek, kiegészítők legyenek nálad, hogyan öltözködj?

Kérsz hírlevelet is?

Elolvastam és elfogadom

You have Successfully Subscribed!