Utolsó módosítás ideje: 2024.06.14.

Ha nem fognak ki rajtad a műszaki dolgok, akkor neked a kerékpár karbantartás házilag sem lesz kihívás.

A következőkben megtudhatod, hogy milyen szerszámokra és milyen típusú ellenőrzésre, beállításra van szükséged az otthoni kerékpár karbantartás munkálatokhoz.


Az otthoni kerékpár szerszámkészlet tartalma:

  • Multi szerszámkészlet, amin van legalább csavarhúzó és imbuszkulcs
  • Gumileszedő szerszám 2 db
  • Folt készlet. Ezek már öntapadós verzióban is kaphatók
  • Hordozható pumpa bringázáshoz, otthonra viszont talpas pumpa, ami kompatibilis a belső szelepével. Ez lehet presta, autós, dunlop
  • Pótbelső a megfelelő méretben hosszabb túra esetére
  • Esetleg villáskulcs, ha nem gyorszáras a bringa kereke. Ez lehet 13, 14, 15, 17 méretű
  • Lánctisztító készlet

Ezeket a munkálatokat tudod elvégezni otthon

Bicikli karbantartás 1. – Guminyomás ellenőrzése

Milyen időközönként?

Minden indulás előtt, de hetente-kéthetente érdemes ellenőrizni a gumi nyomását, és szükség esetén felpumpálni a megfelelő értékre. Ehhez jó, ha van nyomásmérős pumpa, de jobb híján az út szélén érzésre is lehet fújni.

Javasolt értékek

Jó tudni, hogy a kerékpárok kerekei nagyobb nyomással vannak felfújva, mint az autóké. Mountiknál általában 3–4 bár, a városi és túra bringáknál 4–5 bár, az országúti kerékpárok esetén 6–10 bár a javasolt érték.

A kerék maximális nyomásértéke fel van tüntetve a gumiabroncson, amit nem javasolt túllépni.


Kerékpár karbantartás 2. – Láncolajozás

Milyen időközönként olajozd a kerékpárláncot?

Rendszeres használat esetén hetente meg kell ejteni a lánckenést. Minden nagyobb túra esetén, és minden extrém használat előtt-után szintén érdemes tisztítani, olajozni. Esős idő után viszont mindenképpen javasolt, miután szárazra töröltük a bringát.

A láncolajozás módja

A láncot olajozás előtt fontos megtakarítani, ha az sáros vagy poros lett. Erre vannak, már házi láncmosó készülékek. Az olajat lehet csepegtetni, vagy fújni. Ha érdekel bővebben ez a téma, a bringalánc karbantartásáról itt tudsz még olvasni.

Lehetőleg a felnire és a féktárcsára ne menjen, mert rontja a fékhatást és tárcsafék esetén tönkreteszi a fékbetétet. Olajozás után a láncot szárazra kell törölni, azaz a felesleget el kell távolítani egy ronggyal. Az olajban úszó láncra könnyebben rátapad a kosz, por, ami gyorsabban tönkreteszi azt.

Évente érdemes ellenőrizni a láncot, annak nyúlását, állapotát.

Ha otthon nincs mód a lánc karbantartására, vagy nem értesz hozzá, akkor érdemes egy szerelőt keresni, aki elvégzi ezt a munkát. A rendszeresen ápolt lánc és hajtásrendszer élettartama sokkal hosszabb lesz.

Kerékpár karbantartás házilag 3. – Biciklimosás

Figyelj oda, hogy legyen mindig tiszta a bringa. A rárakódott sár kifejezetten árt a váznak és minden csapágynak, alkatrésznek. A lánc karbantartásával, olajozásával egy időben érdemes megtisztítani a biciklit is.

Hogyan tisztítsd a kerékpárod?

Felnifékes kerékpár esetén a felnik peremét, ahol a fék fog, alaposan tisztítsd meg és zsírtalanítsd. Lánc olajozás után viszont mindenképpen. Jobb fékhatásod lesz és kevésbé fog kopni a felnid. Ezzel egy időben a fékpofákat is takarítsd meg.

Milyen időközönként takarítsd a bringát?

Esős idő után mindenképpen, de akár minden használat után is érdemes azonnal megtakarítani a kerékpárt.

Otthoni karbantartás 4. – Fékellenőrzés

Milyen időközönként ellenőrizd a féket?

Indulás előtt mindig ellenőrizd. Ha gondod van vele, akkor viszont az a legjobb, ha keresel egy jó szerelőt. Természetesen a fékkaron található csavarral lehet finombeállítást végrehajtani.

Egy garnitúra fékbetét kb. egy szezont bír ki. Természetesen ez használat függő. Valakinél fél év alatt elkopik, valakinél akár két szezont is elfut egy garnitúra betét.

A fékek helyes beállítása nem könnyű feladat. Ha úgy gondolod, hogy a kerékpár karbantartás ezen része meghaladja tudásodat, mindenképpen keress fel egy jó bringaszervizt.

Az olajos rendszerű fékekhez jobb, ha nem nyúlsz, mert a látszat ellenére igen bonyolult a beállításuk és karbantartásuk. Az olajos fékeket évente javasolt fékolaj cserére elvinni!

Ezek azok a kerékpár karbantartás munkálatok, amiket otthon is el tudsz végezni. Ha nem értesz hozzá, vagy biztosra szeretnél menni, tudsz időpontot foglalni a bikepATIka mobil bringaszervizhez.

Ha van már tapasztalatod a kerékpár karbantartás témában, nyugodtan szólj hozzá alul, oszd meg a többiekkel is.

A kerékpárod javításával, bütykölésével kapcsolatosan itt tudsz még a továbbiakban informálódni.

Ha nem csak az otthoni kerékpár karbantartás érdekel, olvass bátran ezek közül is:

Ezeket a munkálatokat mindenképpen szakember végezze

Hogyan pihentesd a bringádat télen?

Ha Bosch motoros e-bike-od van, keress nyugodtan

Nem akarsz bajlódni ezekkel a feladatokkal?

Foglalj időpontot bringaszervizre ITT!

A bikepATIka mobil bringaszerviz házhoz megy és saját szervizautóban szereli meg kerékpárodat, hogy még aznap tekerhess.

You have Successfully Subscribed!

Nézd meg ingyenes anyagainkat is!

ITT tudod letölteni 

Mentsd le a gépedre, hogy amikor szükséged van rá, kéznél legyen!

You have Successfully Subscribed!