Utolsó módosítás ideje: 2019.10.11.

Tudtad, hogy egy komolyabb esés után a sisak cserére szorul? Ezt egy személyes történetem is nagyon jól igazol, amit az alábbiakban el is mesélek.

Sztorim a sisakkal

Imádok bringázni, odavagyok a sebességért, és ha van lehetőségem, erdőben tekerek. Ebből már talán kitalálható, hogy én inkább a mountisok csapatát erősítem. Tisztában vagyok azzal, hogy fontos a biztonság, figyelek is erre, és mindig a legjobb felszerelést használom. Ennek és a sisaknak köszönhetem, hogy egy ilyen bringázás után például még írhatom ezt a blogot.

Egy valóban csúcs minőségű sisak volt rajtam, ami az esés után rendesen megsérült. A sztoriról röviden annyit, hogy egy fa gyökere úgy megdobott, hogy a következő kanyart már nem az ideális ívben sikerült bevennem.

Nem állítom, hogy nem volt nagy a csapódás, de még ez a bukósisak is bizony cserére szorult. A történet vége természetesen egy hosszú lábadozási folyamat, annak ellenére, hogy sikerült lábon hazajutnom. A profi sisak mellett még szerencsésnek is mondhatom magam, mert komolyabb sérüléseim nem lettek.

Ennyit a saját érintettségemről, alább pedig a szakmai háttérről olvashattok.

bikepatika-gyorsasag-kenyelem

Szakmai sisak ügyek

A legtöbb bukó habosított műanyagból készül, amely nem túl rugalmas anyag, és esés hatására megreped, nagyobb esésnél szét is törik. Az ilyen típusú sisak esetén, saját biztonságunk érdekében érdemes bukót váltani.

Ha egy megrepedt sisakkal perecelünk, nem fogja rendesen elnyelni a keletkezett energiákat, és a fejünk fogja felvenni az ütközés erejét.

Természetesen megjelentek a piacon újabb anyagok is, amelyek rugalmas alakváltozásra képesek. Ezek benyomódással veszik fel az ütközési energiákat, majd lassan visszanyerik eredeti formájukat. Az ilyen tulajdonságú sisak már több esést is kibír, de ezt is érdemes komolyabb becsapódás után lecserélni.

A legújabb energiaelnyelő rendszer a Mips, amely egy plusz belső réteget tesz hozzá a bukóhoz. A két réteg csak egy ponton rögzül egymáshoz. Ezzel a megoldással a külső és belső héj egymáson történő elfordulását teszi lehetővé. Ez az elfordulás energiát nyel el, tehát kisebb ütközésből származó energia jut át közvetlen a fejünknek.

Jobb sisak esetében többféle rendszert alkalmaznak egyszerre.

Bukás után mindenképpen nézd át a bukót, de nagy valószínűséggel jobban teszed, ha már nem használod a régit!

Minden, ami bringafelszerelés itt találod

Kerékpáros szemüveg vásárlás előtt olvasd el ezt a cikkemet!

Ha nem tudod milyen bringás lámpát vegyél, olvasd el ezt!


Nézd meg ingyenes anyagainkat is!

ITT tudod letölteni 

Mentsd le a gépedre, hogy amikor szükséged van rá, kéznél legyen!

You have Successfully Subscribed!