Utolsó módosítás ideje: 2023.11.27.

Sokan elsiklanak a kerékpár lánc megfelelő ápolása felett, pedig megfelelő odafigyeléssel megnövelhető a hajtás élettartama.

Két véglet jellemző: a kerékpár lánc karbantartás teljes hiánya és a túlzott kenés, olajozás. Most megmutatom, hogyan csináld.

A bringalánc ápolásának célja

A lánc és a kapcsolódó lánckerekek tisztán tartása és megfelelő kenése növeli a rendszer élettartamát és gondoskodik a könnyű hajtásról. A tisztán tartott és megfelelően kent lánc gördülékenyen mozog, nem feszül, csendes, pontosan vált. A koszos hajtás nehezen mozog, recseg-ropog és pontatlanul vált. A láncra ragadt por az olajjal egy masszát fog alkotni, ami kopatja a lánckerekeket is. Ha pedig rozsdás a lánc, akkor a lánc fog hamarabb befeszülni és elszakadni.

A kerékpár lánc karbantartás részei

Itt majd röviden beszélek a tisztításról illetve a kenésről. Milyen szereket ajánlok, illetve mire figyelj oda.

Kerékpár lánc tisztítás

Lehet kifejezetten erre a célra összeállított tisztítóberendezéseket is kapni, ami egy zárt láncmosóból és kefékből áll.

A lánckerekek közül először is távolítsd el a beragadt leveleket, füveket, gallyakat, feltekert damilokat, köteleket, hajat, szőrt stb… és olajsárt!

kerékpár lánc karbantartás láncmosó

A láncot megfelelő lánctisztító folyadékkal és a láncmosó berendezés segítségével mosd ki, hogy a rárakódott szennyeződést eltávolítsd, majd töröld szárazra!
A lánckereket is érdemes elmosni tisztítófolyadékkal, ami leoldja a rárakódott olajos szennyeződéseket.


A lánckerekek közötti részt az erre a célra kialakított kefével és kaparószerszámmal tudod megtakarítani. Sokszor beszorulnak apró dolgok, illetve az olajsár is rárakódik, amitől nem tud a lánc pontosan a helyén futni.

Csak megtisztított hajtásnál lehet a láncot megfelelően olajozni.

Kerékpár lánc olajozás


Mire figyelj láncolajozás közben?

A lánc kenésénél figyelj oda, hogy más alkatrész, például a fék ne kapjon belőle. Ezért jobb a csepegtetős, folyékony láncolaj, mint a spray. A fújós láncolajnál figyelj oda jobban, közelről és csak a láncra fújd! Olajozás után töröld le láncot, mert nem a külső felületének kell olajosnak lennie, hanem a láncszemek közötti görgőknek, csapoknak. Majd ne felejtsd el a fékfelületeket is megtisztítani.

Milyen hibák merülhetnek fel a kerékpár lánc kenése során?

Ezúttal három hibáról lesz szó, aminek a következményeit is el fogom magyarázni. Első hiba, ha egyáltalán nem kened, második, ha túl sok kenőanyagot használsz, a harmadik pedig a nem megfelelő kenőanyag használata.

  • Első számú hiba, ha egyáltalán nem kened a láncot, ami rozsdásodik, nyekereg, nehezen mozog és emiatt gyorsabban nyúlik, mert a ráható erőket nem tudja átadni megfelelően.
  • Második számú hiba, hogy túl sok kenőanyag van rajta, ami minden port, koszt magába szív és zsírsár keletkezik rajta. Ez a zsírcsimbók tele van kosszal amely egy polírozó masszához hasonlít, és emiatt gyorsan koptatja a felületeket.
  • Harmadik számú hiba a nem megfelelő kenőanyag. Kifejezetten kerékpárlánc olajat használj a bringalánc karbantartására! Sajnos sokan használnak multi sprayket, és motorkerékpárokhoz kifejlesztett teflonos kenőanyagokat. A motoros olajokat nagyobb teljesítményhez és nagyobb felületi nyomásokra fejlesztették, ezért a kerékpárláncok finom mozgását gátolják, és a bevonatok jobban koptatják a felületet.

Milyen kenőanyagot használj?

kerékpár lánc karbantartás olajozás

Használj bringás láncolajat, ami lehet multi, azaz minden időjáráshoz illetve száraz vagy nedves időre való. A nedves körülményekre kifejlesztett láncolaj víztaszító, de száraz poros időben beleragad minden. A száraz időre alkalmas olaj nedves körülmények esetén elveszti a megfelelő kenőképességét.

A kerékpáros láncolajok hígabbak, jól befolynak a finoman illesztett láncszemek közé és folyamatosan gondoskodnak a megfelelő kenésről.

Milyen kenőanyagot NE használj?

Most felsorolom azokat a kenőanyagokat, amikkel nagy hiba kenni a hajtást.

Általános kenőolajokat, multi sprayeket, mint a jól ismert WD40 és motorkerékpárokhoz fejlesztett nagy teljesítményű teflonos és egyéb motoros olajokat ne kenj a láncra. És természetesen zsírokat se.

Az általános kenőanyagok nem biztosítanak folyamatos és egyenletes kenést a láncnak. A motorokhoz fejlesztett olajok sűrűbbek, nagyobb terheléshez tervezték. Ilyen kenőolajokkal a kerékpár láncok nehezebben mozognak, és nem is kenik megfelelően a hajtásláncot. Általában csak a külső felületen tapadnak meg, míg a mozgó részekhez nem jutnak be.

Remélem, tudtam hasznos tanácsot adni a kerékpár lánc karbantartás témájában. Használd a fenti tudást kerékpárodon, és ha kérdésed van, tedd fel bátran alul.


Ha igénybe veszed a bikepATIka mobil bringaszerviz szolgáltatását, minden szervizelés alkalmával a lánc és a hajtás tisztításra kerül.

Okos olajozást kívánok!

Ha hasznosnak tartottad a cikket, oszd meg mással is, és olvass tovább a témában:

Kerékpárszereléssel kapcsolatos további infókat itt találsz.

Ezek a cikkek érdekelhetnek még:

Ha műszaki beállítottságú vagy, ezeket otthon is meg tudod csinálni a bicikliden

Ha a bringádon ezek a hibák vannak, azt mindig csak szakemberrel

Így teleltesd a kerékpárodatNézd meg ingyenes anyagainkat is!

ITT tudod letölteni 

Mentsd le a gépedre, hogy amikor szükséged van rá, kéznél legyen!

You have Successfully Subscribed!