Sokan elsiklanak a kerékpár lánc megfelelő ápolása felett, pedig megfelelő odafigyeléssel megnövelhető a hajtás élettartama.

Két véglet jellemző: a kerékpár lánc karbantartás teljes hiánya és a túlzott kenés, olajozás. Most megmutatom, hogyan csináld.

A bringalánc ápolásának célja

A lánc és a kapcsolódó lánckerekek tisztán tartása és megfelelő kenése növeli a rendszer élettartamát és gondoskodik a könnyű hajtásról. A tisztán tartott és megfelelően kent lánc gördülékenyen mozog, nem feszül, csendes, pontosan vált. A koszos hajtás nehezen mozog, recseg-ropog és pontatlanul vált. A láncra ragadt por az olajjal egy masszát fog alkotni, ami kopatja a lánckerekeket is. Ha pedig rozsdás a lánc, akkor a lánc fog hamarabb befeszülni és elszakadni.

A kerékpár lánc karbantartás részei

Itt majd röviden beszélek a tisztításról illetve a kenésről. Milyen szereket ajánlok, illetve mire figyelj oda.

Tisztítás

Lehet kifejezetten erre a célra összeállított tisztítóberendezéseket is kapni, ami egy zárt láncmosóból és kefékből áll.

A lánckerekek közül először is távolítsd el a beragadt leveleket, füveket, gallyakat, feltekert damilokat, köteleket, hajat, szőrt stb… és olajsárt!

kerékpár lánc karbantartás láncmosó

A láncot megfelelő lánctisztító folyadékkal és a láncmosó berendezés segítségével mosd ki, hogy a rárakódott szennyeződést eltávolítsd, majd töröld szárazra!
A lánckereket is érdemes elmosni tisztítófolyadékkal, ami leoldja a rárakódott olajos szennyeződéseket.


A lánckerekek közötti részt az erre a célra kialakított kefével és kaparószerszámmal tudod megtakarítani. Sokszor beszorulnak apró dolgok, illetve az olajsár is rárakódik, amitől nem tud a lánc pontosan a helyén futni.

Csak megtisztított hajtásnál lehet a láncot megfelelően olajozni.

Olajozás


Mire figyelj láncolajozás közben?

A lánc kenésénél figyelj oda, hogy más alkatrész, például a fék ne kapjon belőle. Ezért jobb a csepegtetős, folyékony láncolaj, mint a spray. A fújós láncolajnál figyelj oda jobban, közelről és csak a láncra fújd! Olajozás után töröld le láncot, mert nem a külső felületének kell olajosnak lennie, hanem a láncszemek közötti görgőknek, csapoknak. Majd ne felejtsd el a fékfelületeket is megtisztítani.

bikepatika-gyorsasag-kenyelem

Milyen hibák merülhetnek fel a kerékpár lánc kenése során?

Ezúttal három hibáról lesz szó, aminek a következményeit is el fogom magyarázni. Első hiba, ha egyáltalán nem kened, második, ha túl sok kenőanyagot használsz, a harmadik pedig a nem megfelelő kenőanyag használata.

  • Első számú hiba, ha egyáltalán nem kened a láncot, ami rozsdásodik, nyekereg, nehezen mozog és emiatt gyorsabban nyúlik, mert a ráható erőket nem tudja átadni megfelelően.
  • Második számú hiba, hogy túl sok kenőanyag van rajta, ami minden port, koszt magába szív és zsírsár keletkezik rajta. Ez a zsírcsimbók tele van kosszal amely egy polírozó masszához hasonlít, és emiatt gyorsan koptatja a felületeket.
  • Harmadik számú hiba a nem megfelelő kenőanyag. Kifejezetten kerékpárlánc olajat használj a bringa lánc karbantartására! Sajnos sokan használnak multi sprayket, és motorkerékpárokhoz kifejlesztett teflonos kenőanyagokat. A motoros olajok nagyobb teljesítményhez és nagyobb felületi nyomásokra lettek kifejlesztve, ezért a kerékpárláncok finom mozgását gátolják, és a bevonatok jobban koptatják a felületet.


Milyen kenőanyagot használj?

kerékpár lánc karbantartás olajozás

Használj bringás láncolajat, ami lehet multi, azaz minden időjáráshoz illetve száraz vagy nedves időre való. A nedves körülményekre kifejlesztett láncolaj víztaszító, de száraz poros időben beleragad minden. A száraz időre alkalmas olaj nedves körülmények esetén elveszti a megfelelő kenőképességét.

A kerékpáros láncolajok hígabbak, jól befolynak a finoman illesztett láncszemek közé és folyamatosan gondoskodnak a megfelelő kenésről.

Milyen kenőanyagot ne használj?

Most felsorolom azokat a kenőanyagokat, amikkel nagy hiba kenni a hajtást.

Általános kenőolajokat, multi sprayeket, mint a jól ismert WD40 és motorkerékpárokhoz fejlesztett nagy teljesítményű teflonos és egyéb motoros olajokat ne kenj a láncra. És természetesen zsírokat se.

Az általános kenőanyagok nem biztosítanak folyamatos és egyenletes kenést a láncnak. A motorokhoz fejlesztett olajok sűrűbbek, nagyobb terheléshez tervezték. Ilyen kenőolajokkal a kerékpár láncok nehezebben mozognak, és nem is kenik megfelelően a hajtásláncot. Általában csak a külső felületen tapadnak meg, míg a mozgó részekhez nem jut be.

Remélem, tudtam hasznos tanácsot adni a kerékpár lánc karbantartás témájában. Használd a fenti tudást kerékpárodon, és ha kérdésed van, tedd fel bátran alul.


Ha igénybe veszed a bikepATIka mobil bringaszerviz szolgáltatását, minden szervizelés alkalmával a lánc és a hajtás tisztításra kerül.

Okos olajozást kívánok!

Ha hasznosnak tartottad a cikket, oszd meg mással is, és olvass tovább a témában:

Kerékpárszereléssel kapcsolatos további infókat itt találsz.

Ezek a cikkek érdekelhetnek még:

Ha műszaki beállítottságú vagy, ezeket otthon is meg tudod csinálni a bicikliden

Ha a bringádon ezek a hibák vannak, azt mindig csak szakemberrel

Így teleltesd a kerékpárodatTényleg mindent tudsz a bringádról?

Szeretsz bringázni, és tavasztól őszig sokat is használod a kerékpárod? Ha időnként úgy érzed, hogy rád férne egy kis továbbképzés kerékpár tárgyból, add meg neved és email címedet. Nem túl gyakori hírlevelemben küldök majd néhány tippet és ötletet, amivel jobban képben leszel.
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE MOST!

Elolvastam és elfogadom

Sikeresen feliratkoztál hírlevelemre.