Az alábbi munkálatokat érdemes mindig szakemberre bíznod. Szóval irány egy jó kerékpárszerviz!

Ha nem értesz a következő munkákhoz profi módon, vagy biztosra akarsz menni, akkor mindenképpen legyen a tarsolyodban egy megbízható kerékpárszerviz, ahol az alábbi munkákat fogják elvégezni.

Ebben a cikkben olvashatsz a generáljavításról, a hajtásláncok cseréjéről, a fékek cseréjéről és beállításáról, a váltók beállításáról illetve a kerék centrírozásáról.

Generáljavítás

Milyen időközönként kell nagyjavítást kérni?

Évente egyszer érdemes a biciklit szervizbe vinni és egy generáljavításra beadni. A legjobb az, ha beírod a naptáradba, és mindig ugyanabban az időben viszed, így nem fog kimaradni a szerviz.

Miből áll a generáljavítás?

A szervizes szétszedi, megzsírozza a csapágyakat, szükség esetén kicseréli a fékbetéteket, bowdeneket és beállítja a váltókat. Egy jó kerékpárszerviz generáljavítás esetében speciális szerszámot fog használni. Ilyen szerszáma általában egy háztartásnak nincsen, ezért mindenféleképpen egy megbízható bringaszervizt keress fel!

Hajtáslánc cseréje

A kerékpár hajtáslánca a hajtóműből, a láncból és a fogaskoszorúból áll.

Milyen időközönként kell cserélni a hajtásláncot?

Ez a rendszer 3–5 ezer kilométer vagy 4–5 év után elhasználódik és cserére szorul. Természetesen ez is használatfüggő, van akinél ennél gyakrabban vagy kevesebb megtett kilométer után érkezik el a hajtáslánc csereideje.

Mit cserél a kerékpárszerviz pontosan?

A hajtómű kopik a legkevésbé, ezért nem kell minden lánc és sor cserénél azt is leváltani. Leggyakrabban a láncot kell újra cserélni, ami együtt jár a fogaskoszorú cseréjével. Ez a két alkatrész együtt kopik, így, ha csak valamelyiket a kettő közül cserélik, akkor a lánc ugrani fog terhelés hatására, ami természetesen nem jó.

bikepatika-gyorsasag-kenyelem

Fékek cseréje, beállítása

A fék igen fontos része a kerékpárnak, ezért nem mindegy, hogyan van beállítva.

Az otthoni állítgatás, ha nem sikerül, akkor előfordulhat, hogy fék nélkül maradsz, ami balesetveszélyes! Ha úgy érzed, hogy a féked nem a célnak megfelelően működik, irány egy kerékpárszerviz.

Mivel történik a szerviz?

Az olajos fékek beállítása, légtelenítése speciális célszerszámmal történik. Az olajos fékrendszerek más olajokat használnak, mint az autók, motorok. A hidraulikus fékek javítását bízd mindig szakemberre!

Váltók beállítása

Milyen az, amikor a váltó elállítódik?

A váltók időnként elállítódnak, bukás esetén sérülhetnek. Ilyenkor kerreg, súrlódik a lánc, nem vált fel, vagy le a kívánt fokozatba. Van, hogy csak a bowden nyúlt meg, de sokszor a váltó került rossz pozícióba.

Hogyan történik a beállítás?

A váltók beállítása összetett dolog. A pontos beállításhoz léteznek célszerszámok, ami egy átlagos háztartásban természetesen nincs, viszont egy kerékpárszerviz biztos, hogy rendelkezik velük.

Kerék centrírozása

Mikor kell a kereket centrírozni?

A kerékben kialakulhatnak úgynevezett nyolcasok, tojások, amelyek a kerék valamely deformációját jelentik. Ez kialakulhat küllőtörés miatt, vagy nagyobb gödörbe történő belehuppanáskor, vagy bukáskor. Ilyenkor a kerék üt, ráz, esetleg beszorul a vázba.

Hogyan történik a kerék centrírozása?

A kerekek javítása centrírozó állványban történik. Javításuk sokszor hosszú ideig tart, gyakran több küllő is cserére szorul, mert öregebb kerekeknél elpattannak a küllők.

” Legyen mindig patika a bringád, és élmény lesz a kerékpározás!”

Nézd meg a szervizcsomagjaimat, és foglalj időpontot a szervizelésre! A szervizelés az általad megadott helyszínen történik saját szervizautómban.
Természetesen e-bike-od szervizelését is vállalom.

Minden, ami a bringajavítással kapcsolatos, itt találod.

Hogyan tartsd karban a kerékpárláncot?

Ha Bosch motoros e-bike-od van, ezt olvasd el!

A bringádat télen se hanyagold el!

Ezeket a munkálatokat otthon is el tudod végezni a bringádon

Tényleg mindent tudsz a bringádról?

Szeretsz bringázni, és tavasztól őszig sokat is használod a kerékpárod? Ha időnként úgy érzed, hogy rád férne egy kis továbbképzés kerékpár tárgyból, add meg neved és email címedet. Nem túl gyakori hírlevelemben küldök majd néhány tippet és ötletet, amivel jobban képben leszel.
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE MOST!

Elolvastam és elfogadom

Sikeresen feliratkoztál hírlevelemre.