Utolsó módosítás ideje: 2024.06.14.

Az alábbi munkálatokat érdemes mindig szakemberre bíznod. Szóval irány egy jó kerékpárszerviz!

Ha nem értesz a következő munkákhoz profi módon, vagy biztosra akarsz menni, akkor mindenképpen legyen a tarsolyodban egy megbízható kerékpárszerviz, ahol az alábbi munkákat fogják elvégezni.

Ebben a cikkben olvashatsz a generáljavításról, a hajtásláncok cseréjéről, a fékek cseréjéről és beállításáról, a váltók beállításáról illetve a kerék centrírozásáról.

Generáljavítás

Milyen időközönként kell nagyjavítást kérni?

Évente egyszer érdemes a biciklit szervizbe vinni és egy generáljavításra beadni. A legjobb az, ha beírod a naptáradba, és mindig ugyanabban az időben viszed, így nem fog kimaradni a szerviz.

Miből áll a generáljavítás?

A szervizes szétszedi, megzsírozza a csapágyakat, szükség esetén kicseréli a fékbetéteket, bowdeneket és beállítja a váltókat. Egy jó kerékpárszerviz generáljavítás esetében speciális szerszámot fog használni. Ilyen szerszáma általában egy háztartásnak nincsen, ezért mindenféleképpen egy megbízható bringaszervizt keress fel!

Hajtáslánc cseréje

A kerékpár hajtáslánca a hajtóműből, a láncból és a fogaskoszorúból áll.

Milyen időközönként kell cserélni a hajtásláncot?

Ez a rendszer 3–5 ezer kilométer vagy 4–5 év után elhasználódik és cserére szorul. Természetesen ez is használatfüggő, van akinél ennél gyakrabban vagy kevesebb megtett kilométer után érkezik el a hajtáslánc csereideje.

Mit cserél a kerékpárszerviz pontosan?

A hajtómű kopik a legkevésbé, ezért nem kell minden lánc és sor cserénél azt is leváltani. Leggyakrabban a láncot kell újra cserélni, ami együtt jár a fogaskoszorú cseréjével. Ez a két alkatrész együtt kopik, így, ha csak valamelyiket a kettő közül cserélik, akkor a lánc ugrani fog terhelés hatására, ami természetesen nem jó.

bikepatika-gyorsasag-kenyelem

Fékek cseréje, beállítása

A fék igen fontos része a kerékpárnak, ezért nem mindegy, hogyan van beállítva.

Az otthoni állítgatás, ha nem sikerül, akkor előfordulhat, hogy fék nélkül maradsz, ami balesetveszélyes! Ha úgy érzed, hogy a féked nem a célnak megfelelően működik, irány egy kerékpárszerviz.

Mivel történik a szerviz?

Az olajos fékek beállítása, légtelenítése speciális célszerszámmal történik. Az olajos fékrendszerek más olajokat használnak, mint az autók, motorok. A hidraulikus fékek javítását bízd mindig szakemberre!

Váltók beállítása

Milyen az, amikor a váltó elállítódik?

A váltók időnként elállítódnak, bukás esetén sérülhetnek. Ilyenkor kerreg, súrlódik a lánc, nem vált fel, vagy le a kívánt fokozatba. Van, hogy csak a bowden nyúlt meg, de sokszor a váltó került rossz pozícióba.

Hogyan történik a beállítás?

A váltók beállítása összetett dolog. A pontos beállításhoz léteznek célszerszámok, ami egy átlagos háztartásban természetesen nincs, viszont egy kerékpárszerviz biztos, hogy rendelkezik velük.

Kerék centrírozása

Mikor kell a kereket centrírozni?

A kerékben kialakulhatnak úgynevezett nyolcasok, tojások, amelyek a kerék valamely deformációját jelentik. Ez kialakulhat küllőtörés miatt, vagy nagyobb gödörbe történő belehuppanáskor, vagy bukáskor. Ilyenkor a kerék üt, ráz, esetleg beszorul a vázba.

Hogyan történik a kerék centrírozása?

A kerekek javítása centrírozó állványban történik. Javításuk sokszor hosszú ideig tart, gyakran több küllő is cserére szorul, mert öregebb kerekeknél elpattannak a küllők.

” Legyen mindig patika a bringád, és élmény lesz a kerékpározás!”

Nézd meg a szervizcsomagjaimat, és foglalj időpontot a szervizelésre! A szervizelés az általad megadott helyszínen történik saját szervizautómban.
Természetesen Bosch, Shimano vagy Bafang motoros e-bike-od szervizelését is vállalom.

Minden, ami a bringajavítással kapcsolatos, itt találod.

Hogyan tartsd karban a kerékpárláncot?

Ha Bosch motoros e-bike-od van, ezt olvasd el!

A bringádat télen se hanyagold el!

Ezeket a munkálatokat otthon is el tudod végezni a bringádon

Nézd meg ingyenes anyagainkat is!

ITT tudod letölteni 

Mentsd le a gépedre, hogy amikor szükséged van rá, kéznél legyen!

You have Successfully Subscribed!