Az e-bike-ok szervizelése eltér a hagyományos kerékpárokétól. Felmerülhet a kérdés is, hogy milyen szervizbe vidd az e-bike-ot?

A pedelec e-bike szervizelése mindenféleképpen szakszervizben történjen, ahol rendelkezésre állnak a megfelelő diagnosztikai eszközök.

Korábbi cikkemben már kitértem az e-bike és a pedelec bringák közti különbségre. A köznyelvben elterjedt e-bike alatt mindenki ez utóbbi bringákra gondol, tehát az elektromos rásegítéssel rendelkező kerékpárokra. Ebben a cikkben ezeknek a kerékpároknak a szervizeléséről fogsz többet megtudni. Időnként e-bike-nak fogom nevezni, de tudd, hogy mindig a pedelec e-bike-ról lesz szó.

Az alábbiakról olvashatsz ebben a cikkben:

  • A hagyományos és a e-bike-ok közötti különbségekről
  • Az e-bringák előnyeiről
  • Arról, hogy miért fontos odafigyelni az e-bike szervizelésére, karbantartására
  • Az szoftver frissítés fontosságáról
  • Az pedelec e-bike szervizelésének költségéről

1. A hagyományos és az e-bringák közötti különbségek és ebből adódó szervizelési feladatok

1.1 Váz

A hagyományos kerékpárokhoz képest a legszembetűnőbb különbség az elektromos rásegítéssel rendelkező kerékpárok váza. Robusztusabbak és valamivel nehezebbek, bár ezen a téren folyamatos fejlődés van.

1.2 Váltó

A váltók terén is akadnak különbségek, mert a középmotoros kerékpárok jellemzően csak hátsó váltóval rendelkeznek. A hátsó agymotoros e-bikeok hasonlóan a hagyományos kerékpárokhoz, első átdobóval is felszereltek.

1.3 Lánc

A középmotoros e-bike-oknál esetenként nehezebb a lánccsere, ha a lánc a motorban a burkolat alatt fut. Sok elektromos kerékpárnál a váltó és a fékbowdenek, kábelek a vázban futnak elrejtve.

1.4 Kerék kiszerelés

További különbség, hogy a hátsó kerék kiszerelésekor számolni kell elektromos csatlakozásokkal vagy érzékelőkkel is. Ezekre visszaszereléskor figyelni kell, különben hibajelzést adnak a rendszernek.

bikepatika-gyorsasag-kenyelem


2. A pedelec e-bringák előnye

Az elektromos kerékpárok új távlatokat nyitnak meg előttünk. Sokkal nagyobb távolságot lehet megtenni ugyanakkora energia befektetéssel. Olyan helyekre is el lehet jutni, ahová a hagyományos kerékpárokkal átlagfelhasználás mellett nem. Teljesen más életérzést ad azoknak, akik a hagyományos kerékpározásban már nem találnak kihívást.
Idősebb emberek is újra nyeregbe pattanhatnak. Az e-bike-ot könnyebben tudják tekerni, így az egészségükért is sokat tesznek.

3. Miért fontos odafigyelni az e-bike szervizelésére, karbantartására?

Mert számos elektronikus alkatrésze van, amelyek nagyobb törődést igényelnek.

Az egyik legfontosabb alkotórész az akkumulátor, amelynek megfelelő karbantartása, töltése elengedhetetlen. Az e-bike egyik legdrágább alkatrésze ez. Ha a karbantartás, töltés hiánya miatt tönkre megy, az nagyon drága lesz.

A motorok elektromos csatlakozására, kábeleire is figyelni kell. A lógó kábelek könnyen sérülhetnek, szakadhatnak. Bukás esetén érdemes minden érzékelőt ellenőrizni. Ugyanis ha ezek elmozdulnak, akkor pontatlan információt kap a vezérlőegység, és hibakódokat fog generálni a rendszer.

A rendszeres karbantartás eredménye, hogy megbízható, stabilan működő pedelec bringánk lesz.

4. Fontos a pedelec e-bike szervizelése során a szoftver frissítése is

A mechanikai egységek összehangolt működéséről szoftver gondoskodik. Amennyiben a szoftver elavult, vagy hibás, akkor az elektromos kerékpár sem működik megfelelően.

A szoftverfrissítés lényege a stabil, hibamentes, gördülékeny és precíz működés.

Egy elavult szoftver okozhat többletfogyasztást, ezért a hatótávolság is csökkenhet. (A hatótávkalkulátort itt találod)

A fejlesztők folyamatosan javítanak a programokon és növelik a kerékpárok hatékonyságát. Időnként új funkciókat adnak hozzá a programhoz. Ezek javítják a rendszer működését, és kényelmesebbé teszik az e-bringák használatát.

Az új szoftverek kijavítják az esetlegesen fellépő hibákat is, amelyeket a rendszer önmagában generált. A szoftverfrissítés nem csak hobbi, hanem fontos része az e-bike megbízható működésének.

5. Az e-bike szervizelésének költsége

Az elektromos kerékpárok szervizelése költségesebb, mint a hagyományos kerékpároké. A szoftveres és elektromos hibák feltárása és javítása több időt vesz igénybe. Néha összetettebb, mint egy hagyományos kerékpár teljes generálozása.

Előfordulnak olyan egyszerűnek tűnő hibák is, amikor a javításhoz sajnos az egész motort ki kell szerelni, hogy hozzá lehessen férni a problémás részhez.

Látható, hogy a pedelec e-bike szervizelése az elektromos rendszer karbantartásával túlmutat a hagyományos kerékpárok szervizelésén. Amennyiben rendszeresen viszed szervizbe, és figyelsz az elektromos kerékpárodra, meg fogja hálálni, és hosszú ideig társak lesztek.

Ha szükséges az e-bike-od szervizelése, vagy szoftverfrissítése, itt találod meg az e-bike szervizcsomagokat. E-bike-od szervizelését szervizautómmal kitelepülve, otthonod előtt végzem.

Itt további szereléssel kapcsolatos cikkeket találsz.

E-bike-kal kapcsolatos olvasnivalók:
E-bike tesztek
E-bike vásárlás tanácsok
Scott e-bike teszt
Pedelec vagy e-bike? – fogalmak tisztázása
Bosch e-bike hatótávkalkulátor
E-bike tuning és annak szépségei

Tényleg mindent tudsz a bringádról?

Szeretsz bringázni, és tavasztól őszig sokat is használod a kerékpárod? Ha időnként úgy érzed, hogy rád férne egy kis továbbképzés kerékpár tárgyból, add meg neved és email címedet. Nem túl gyakori hírlevelemben küldök majd néhány tippet és ötletet, amivel jobban képben leszel.
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE MOST!

Elolvastam és elfogadom

Sikeresen feliratkoztál hírlevelemre.