Utolsó módosítás ideje: 2023.08.29.

Az e-bike-ok szervizelése eltér a hagyományos kerékpárokétól. Felmerülhet a kérdés is, hogy milyen szervizbe vidd az e-bike-ot?

A pedelec e-bike szervizelése mindenféleképpen szakszervizben történjen, ahol rendelkezésre állnak a megfelelő diagnosztikai eszközök.

Korábbi cikkemben már kitértem az e-bike és a pedelec bringák közti különbségre. A köznyelvben elterjedt e-bike alatt mindenki ez utóbbi bringákra gondol, tehát az elektromos rásegítéssel rendelkező kerékpárokra. Ebben a cikkben ezeknek a kerékpároknak a szervizeléséről fogsz többet megtudni. Időnként e-bike-nak fogom nevezni, de tudd, hogy mindig a pedelec e-bike-ról lesz szó.

Az alábbiakról olvashatsz ebben a cikkben:

1. A hagyományos és az e-bringák közötti különbségek és ebből adódó szervizelési feladatok

1.1 Váz

A hagyományos kerékpárokhoz képest a legszembetűnőbb különbség az elektromos rásegítéssel rendelkező kerékpárok váza. Robusztusabbak és valamivel nehezebbek, bár ezen a téren folyamatos fejlődés van.

1.2 Váltó

A váltók terén is akadnak különbségek, mert a középmotoros kerékpárok jellemzően csak hátsó váltóval rendelkeznek. A hátsó agymotoros e-bikeok hasonlóan a hagyományos kerékpárokhoz, első átdobóval is felszereltek.

1.3 Lánc

A középmotoros e-bike-oknál esetenként nehezebb a lánccsere, ha a lánc a motorban a burkolat alatt fut. Sok elektromos kerékpárnál a váltó és a fékbowdenek, kábelek a vázban futnak elrejtve.

1.4 Kerék kiszerelés

További különbség, hogy a hátsó kerék kiszerelésekor számolni kell elektromos csatlakozásokkal vagy érzékelőkkel is. Ezekre visszaszereléskor figyelni kell, különben hibajelzést adnak a rendszernek.

bikepatika-gyorsasag-kenyelem


2. A pedelec e-bringák előnye

Az elektromos kerékpárok új távlatokat nyitnak meg előttünk. Sokkal nagyobb távolságot lehet megtenni ugyanakkora energia befektetéssel. Olyan helyekre is el lehet jutni, ahová a hagyományos kerékpárokkal átlagfelhasználás mellett nem. Teljesen más életérzést ad azoknak, akik a hagyományos kerékpározásban már nem találnak kihívást.
Idősebb emberek is újra nyeregbe pattanhatnak. Az e-bike-ot könnyebben tudják tekerni, így az egészségükért is sokat tesznek.

3. Miért fontos odafigyelni az e-bike szervizelésére, karbantartására?

Mert számos elektronikus alkatrésze van, amelyek nagyobb törődést igényelnek.

Az egyik legfontosabb alkotórész az akkumulátor, amelynek megfelelő karbantartása, töltése elengedhetetlen. Az e-bike egyik legdrágább alkatrésze ez. Ha a karbantartás, töltés hiánya miatt tönkre megy, az nagyon drága lesz.

A motorok elektromos csatlakozására, kábeleire is figyelni kell. A lógó kábelek könnyen sérülhetnek, szakadhatnak. Bukás esetén érdemes minden érzékelőt ellenőrizni. Ugyanis ha ezek elmozdulnak, akkor pontatlan információt kap a vezérlőegység, és hibakódokat fog generálni a rendszer.

A rendszeres karbantartás eredménye, hogy megbízható, stabilan működő pedelec bringánk lesz.

4. Fontos a pedelec e-bike szervizelése során a szoftver frissítése is

A mechanikai egységek összehangolt működéséről szoftver gondoskodik. Amennyiben a szoftver elavult, vagy hibás, akkor az elektromos kerékpár sem működik megfelelően.

A szoftverfrissítés lényege a stabil, hibamentes, gördülékeny és precíz működés.

Egy elavult szoftver okozhat többletfogyasztást, ezért a hatótávolság is csökkenhet. (A hatótávkalkulátort itt találod)

A fejlesztők folyamatosan javítanak a programokon és növelik a kerékpárok hatékonyságát. Időnként új funkciókat adnak hozzá a programhoz. Ezek javítják a rendszer működését, és kényelmesebbé teszik az e-bringák használatát.

Az új szoftverek kijavítják az esetlegesen fellépő hibákat is, amelyeket a rendszer önmagában generált. A szoftverfrissítés nem csak hobbi, hanem fontos része az e-bike megbízható működésének.

5. Az e-bike szervizelésének költsége

Az elektromos kerékpárok szervizelése költségesebb, mint a hagyományos kerékpároké. A szoftveres és elektromos hibák feltárása és javítása több időt vesz igénybe. Néha összetettebb, mint egy hagyományos kerékpár teljes generálozása.

Előfordulnak olyan egyszerűnek tűnő hibák is, amikor a javításhoz sajnos az egész motort ki kell szerelni, hogy hozzá lehessen férni a problémás részhez.

Látható, hogy a pedelec e-bike szervizelése az elektromos rendszer karbantartásával túlmutat a hagyományos kerékpárok szervizelésén. Amennyiben rendszeresen viszed szervizbe, és figyelsz az elektromos kerékpárodra, meg fogja hálálni, és hosszú ideig társak lesztek.

Ha szükséges az e-bike-od szervizelése, vagy szoftverfrissítése, itt találod meg az e-bike szervizcsomagokat. E-bike-od szervizelését szervizautómmal kitelepülve, otthonod előtt végzem.

Itt további szereléssel kapcsolatos cikkeket találsz.

E-bike-kal kapcsolatos olvasnivalók:
E-bike tesztek
E-bike vásárlás tanácsok
Scott e-bike teszt
Pedelec vagy e-bike? – fogalmak tisztázása
Bosch e-bike hatótávkalkulátor
E-bike tuning és annak szépségei

E-bike szerviz árak a bikepATIkánál

Nézd meg ingyenes anyagainkat is!

ITT tudod letölteni 

Mentsd le a gépedre, hogy amikor szükséged van rá, kéznél legyen!

You have Successfully Subscribed!