Tudod-e, mi a kettő között a különbség? Tegyük tisztába a fogalmakat

Az elektromos kerékpárok piacán már több kategória is létezik. Vannak olyan modellek, amelyek tekerés nélkül is mennek elektromos rásegítéssel, s mások pedig csak akkor használnak elektromos meghajtást, amikor a hajtóművet tekerik. Ez a két csoport az e-bike és a pedelec.

E-bike

Az E-bike olyan elektromos rásegítéssel ellátott kerékpár, amely nyomógomb vagy elforgatható markolat, kapcsoló segítségével hozható mozgásba. Az elektromos rásegítésre a hajtómű mozgása nem gyakorol hatást, azaz mindegy, hogy tekerik vagy sem.
Az a kerékpár, ahol a pedálozás szabályozza a rásegítést, már nem az e-bike meghatározás alá tartozik. Ez ugyanis a:

Pedelec

A pedelec szó a pedal-electric-cycle szavak összevonásából alakult ki. Az elektromos rásegítés csak pedálozás közben jön létre, amikor a hajtómű is forog. Jellemzője, hogy amikor abbamarad a tekerés, akkor a rásegítésnek is meg kell szűnnie.
Ezek a rendszerek a pedálfordulatot, a pedálnyomatékot és a kerékpár sebességét figyelik.

Fontos kritérium, hogy maximum 25 km/h sebességig működhet a rásegítés. Ezeket a kerékpárokat maximum 250 Wattos motorral lehet szerelni és jogosítvány nélkül vezethetők.

A pedelec bringákat elsősorban sportolásra tervezték, míg az e-bike rendszereket közlekedésre, és inkább az idősek, illetve mozgáskorlátozottak részesítik előnyben.
Amennyiben sportolni, mozogni szeretnél, illetve nagyobb távolságokat megtenni, keresd ezeket a bringákat.

A pedelec kerékpároknak van már egy erősebb változata is, amely csak vezetői engedéllyel használhatók. Ezek az S-pedelek rendszerek.

bikepatika-gyorsasag-kenyelem

Mit kell tudni az S-pedelecről?

Új kategória ütötte fel fejét az elektromos kerékpárok piacán. Képzelj el egy komolyabb segédmotoros kerékpárt, egy mopeded, csak elektromos meghajtással.

A gyártók addig-addig fejlesztgették a pedelec bringákat, mígnem nagyobb sebességet és teljesítményt értek el az eddig megszokottól. Ezek a gépek már felveszik a versenyt egy komolyabb mopeddel, vagy motorral. Az S betű a sebességre utal „speed”.

Jó, ha tudod:

Az S-pedelec vezetéséhez már vezetői engedély és komolyabb bukósisak is szükséges, továbbá kötelező felelősségbiztosítást is kell rájuk kötni.

Elektromos rendszere nem csak pedálozással, hanem kapcsolóval is életre kelthető. A 25 km/h rásegítési határt megemelték 45 km/h-ra, de akár már 100 km/h-t is el lehet érni velük. A meghajtó motorok teljesítménye 500 W és 4 KW környékén van.

Az S-pedelec bringákat már nem kifejezetten sportolásra, hanem közlekedésre, nagyobb távolságok megtételére keresik. Ezeknél a típusoknál már elterjedt az ABS fékrendszer is.

Bármelyiket választod a három közül, jó bringázást!

Ha olvasgatnál még az oldalamon ilyen témában, akkor ezeket a cikkeket ajánlom figyelmedbe:

Scott e-bike teszt a köbön
E-bike teszt
E-bike szerviz lett a bikepATIka

Tényleg mindent tudsz a bringádról?

Szeretsz bringázni, és tavasztól őszig sokat is használod a kerékpárod? Ha időnként úgy érzed, hogy rád férne egy kis továbbképzés kerékpár tárgyból, add meg neved és email címedet. Nem túl gyakori hírlevelemben küldök majd néhány tippet és ötletet, amivel jobban képben leszel.
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE MOST!

Elolvastam és elfogadom

Sikeresen feliratkoztál hírlevelemre.