Utolsó módosítás ideje: 2024.06.14.

Tudod-e, mi a kettő között a különbség? Tegyük tisztába a fogalmakat

Az elektromos kerékpárok piacán már több kategória is létezik. Vannak olyan modellek, amelyek tekerés nélkül is mennek elektromos rásegítéssel, s mások pedig csak akkor használnak elektromos meghajtást, amikor a hajtóművet tekerik. Ez a két csoport az e-bike és a pedelec.

E-bike

Az E-bike olyan elektromos rásegítéssel ellátott kerékpár, amely nyomógomb vagy elforgatható markolat, kapcsoló segítségével hozható mozgásba. Az elektromos rásegítésre a hajtómű mozgása nem gyakorol hatást, azaz mindegy, hogy tekerik vagy sem.
Az a kerékpár, ahol a pedálozás szabályozza a rásegítést, már nem az e-bike meghatározás alá tartozik. Ez ugyanis a:

Pedelec

A pedelec szó a pedal-electric-cycle szavak összevonásából alakult ki. Az elektromos rásegítés csak pedálozás közben jön létre, amikor a hajtómű is forog. Jellemzője, hogy amikor abbamarad a tekerés, akkor a rásegítésnek is meg kell szűnnie.
Ezek a rendszerek a pedálfordulatot, a pedálnyomatékot és a kerékpár sebességét figyelik.

Fontos kritérium, hogy maximum 25 km/h sebességig működhet a rásegítés. Ezeket a kerékpárokat maximum 250 Wattos motorral lehet szerelni és jogosítvány nélkül vezethetők.

A pedelec bringákat elsősorban sportolásra tervezték, míg az e-bike rendszereket közlekedésre, és inkább az idősek, illetve mozgáskorlátozottak részesítik előnyben.
Amennyiben sportolni, mozogni szeretnél, illetve nagyobb távolságokat megtenni, keresd ezeket a bringákat.

A pedelec kerékpároknak van már egy erősebb változata is, amely csak vezetői engedéllyel használhatók. Ezek az S-pedelek rendszerek.

bikepatika-gyorsasag-kenyelem

Mit kell tudni az S-pedelecről?

Új kategória ütötte fel fejét az elektromos kerékpárok piacán. Képzelj el egy komolyabb segédmotoros kerékpárt, egy mopeded, csak elektromos meghajtással.

A gyártók addig-addig fejlesztgették a pedelec bringákat, mígnem nagyobb sebességet és teljesítményt értek el az eddig megszokottól. Ezek a gépek már felveszik a versenyt egy komolyabb mopeddel, vagy motorral. Az S betű a sebességre utal „speed”.

Jó, ha tudod:

Az S-pedelec vezetéséhez már vezetői engedély és komolyabb bukósisak is szükséges, továbbá kötelező felelősségbiztosítást is kell rájuk kötni.

Elektromos rendszere nem csak pedálozással, hanem kapcsolóval is életre kelthető. A 25 km/h rásegítési határt megemelték 45 km/h-ra, de akár már 100 km/h-t is el lehet érni velük. A meghajtó motorok teljesítménye 500 W és 4 KW környékén van.

Az S-pedelec bringákat már nem kifejezetten sportolásra, hanem közlekedésre, nagyobb távolságok megtételére keresik. Ezeknél a típusoknál már elterjedt az ABS fékrendszer is.

Bármelyiket választod a három közül, jó bringázást!

Ha olvasgatnál még az oldalamon ilyen témában, akkor ezeket a cikkeket ajánlom figyelmedbe:

Scott e-bike teszt a köbön
Bosch e-bike hatótáv kalkulátor
E-bike teszt
E-bike szerviz lett a bikepATIka

Nézd meg ingyenes anyagainkat is!

ITT tudod letölteni 

Mentsd le a gépedre, hogy amikor szükséged van rá, kéznél legyen!

You have Successfully Subscribed!