Utolsó módosítás ideje: 2023.08.29.

Ha van pedelec rendszerű elektromos kerékpárod, ezeket a karbantartási munkákat végezd el, hogy sokáig gondtalanul tudd használni.

Az e-bike otthoni karbantartása teljesen rutinszerű. Napi rendszerességgel könnyen meg tudod csinálni. Szánj rá időt, mert megéri.

Erről olvashatsz bővebben:

1) az e-bike akkumulátor töltése, gondozása, téli tárolása
2) az elektromos kerékpár műszaki állapotának ellenőrzése
3) a gumik ellenőrzése, nyomása

1. Az e-bike akkumulátor otthoni karbantartása – töltés, gondozás, téli tárolás

A pedelec bringák legfontosabb alkatrésze az akkumulátor, amelynek karbantarására nagy figyelmet kell fordítani. A bringa egyik legdrágább alkatrésze, figyelj rá!

Felmerülő hibák:

1.1 Az egyik leggyakoribb hiba az aksi nem megfelelő tárolása

Ez azt jelenti, hogy vagy tűző napon áll a bringa, vagy teleltetéskor az akkumulátor huzamosabb ideig 10 fok alatti hidegben és nedves környezetben van. A túlzott meleg felgyorsítja az akkumulátorban zajló kémiai folyamatokat és hamarabb kimerül.

Hosszabb álláskor, például télen 45-50% töltöttségű legyen, és ne legyen hidegebb helyen, mint 10 fok. Állás során 2-3 havonta érdemes rátölteni.

1.2 Másik hiba az akkumulátor teljes lemerítése

Ilyenkor az cellák maradandó károsodást szenvednek és tönkre mennek. A bringa egyik legdrágább alkatrésze az aksi, ezért ha teljesen lemerül és tönkremegy, igen drága dolog pótolni.

2. Az elektromos kerékpár műszaki állapotának ellenőrzése


2.1. Figyeld az öndiagnosztikát

Napi szinten ellenőrizd a kijelzőn megjelenő üzeneteket. A legtöbb e-bike rendszer ugyanis öndiagnosztikát végez bekapcsoláskor. Ha hibát talál, kiírja a kijelzőre. Ha nem ír ki hibaüzenetet, akkor minden oké. Ezután nézd meg, hogy az akkumulátor milyen töltöttségi szintet mutat. A korszerű energiaforrásokra már rá lehet tölteni szinte bármikor.

Jó tanács: amíg feláll a szoftveres rendszer és az öndiagnosztika még nem történt meg, várj türelmesen. Előfordul ugyanis egyes rendszereknél, hogy ha közbeavatkozol, pl. megnyomsz egy gombot, hibát jelez a rendszer. Ezt a hibát egy újraindítással meg lehet oldani.

2.2. Jöhetnek a klasszikus ellenőrzések

Ha szoftveresen rendben van a bringa, nézd meg a következőket: guminyomás, lánc állapota, vezetékek állapota.

A guminyomásra érdemes figyelni, mert befolyásolja a hatótávolságot.

A láncot időnként takarítani és olajozni is kell, hogy gördülékenyen fusson. Erre vannak lánctisztító készülékek, amivel könnyen otthon is meg lehet takarítani a láncot a portól, sártól. Rendszeres használat esetén hetente-kéthetente érdemes megnézni a láncot, koszosabb időben pedig a használat után közvetlenül.

Ne feledd: lánc olajozásakor ne kerüljön olaj a fékfelületre, illetve ha lekented a láncot, akkor a felesleget egy ronggyal töröld le. Itt találsz további infót a kerékpárlánc karbantartásáról

Ellenőrizd le, hogy a kerekek megfelelően vannak-e rögzítve, nem lötyögnek. Ha a kerekek rendben vannak, akkor nézd meg a hajtómű csapágyazását is. Fontos, hogy ne lógjon a hajtómű.

bikepatika-gyorsasag-kenyelem


3. Az e-bike otthoni karbantartás utolsó állomása a gumik ellenőrzése

Amint előbb is írtam, a guminyomás nagyban befolyásolja a hatótávolságot. A túl puha gumi nagyobb ellenállást fejt ki, így több energiába kerül a bringa meghajtása. A keményebbre fújt guminak kisebb lesz a gördülési ellenállása, így kevesebb energiába kerül a bringa elektromos meghajtása.

Minden gumiabroncson fel van tüntetve a legnagyobb megengedett nyomásérték, amit a gumiabroncs károsodás nélkül elbír. Javasolt a legnagyobb megengedett nyomásérték közelébe felfújni a gumikat.

Tipp: A bringa karbantartásához hozzá tartozik a takarítás is. Legyen mindig tiszta és ápolt a bringád!

Amennyiben a napi rutinellenőrzések során valami nem stimmel, akkor azt kezelni kell. Ha nem tudod megoldani, mint például a szoftveres hibákat, akkor fordulj szakemberhez és kérj segítséget.

Remélem, hogy tudtam segíteni az elektromos bringák otthoni karbantartásával kapcsolatosan. Végezd el ezeket a napi rutinfeladatokat, hidd el, meg fogja hálálni a bringád. Te pedig időt és pénzt fogsz spórolni magadnak.

Itt arról olvashatsz, hogy miben más a pedelec e-bike szervizelése

Itt pedig e-bike teszteket találsz

Ha e-bike vásárlás előtt állsz, akkor ne hagyd ki ezt a bejegyzést sem!

E-bike tuning és annak szépségei

E-bike szerviz árak

Nézd meg ingyenes anyagainkat is!

ITT tudod letölteni 

Mentsd le a gépedre, hogy amikor szükséged van rá, kéznél legyen!

You have Successfully Subscribed!