Ha van pedelec rendszerű elektromos kerékpárod, ezeket a karbantartási munkákat végezd el, hogy sokáig gondtalanul tudd használni.

Az e-bike otthoni karbantartása teljesen rutinszerű. Napi rendszerességgel könnyen meg tudod csinálni. Szánj rá időt, mert megéri.

Erről olvashatsz bővebben:

  • az e-bike akkumulátor töltése, gondozása, téli tárolása
  • az elektromos kerékpár műszaki állapotának ellenőrzése
  • a gumik ellenőrzése, nyomása

1. Az e-bike akkumulátor otthoni karbantartása – töltés, gondozás, téli tárolás

A pedelec bringák legfontosabb alkatrésze az akkumulátor, amelynek karbantarására nagy figyelmet kell fordítani. A bringa egyik legdrágább alkatrésze, figyelj rá!

Felmerülő hibák:

1.1 Az egyik leggyakoribb hiba az aksi nem megfelelő tárolása

Ez azt jelenti, hogy vagy tűző napon áll a bringa, vagy teleltetéskor az akkumulátor huzamosabb ideig 10 fok alatti hidegben és nedves környezetben van. A túlzott meleg felgyorsítja az akkumulátorban zajló kémiai folyamatokat és hamarabb kimerül.

Hosszabb álláskor, például télen 45-50% töltöttségű legyen, és ne legyen hidegebb helyen, mint 10 fok. Állás során 2-3 havonta érdemes rátölteni.

1.2 Másik hiba az akkumulátor teljes lemerítése

Ilyenkor az cellák maradandó károsodást szenvednek és tönkre mennek. A bringa egyik legdrágább alkatrésze az aksi, ezért ha teljesen lemerül és tönkremegy, igen drága dolog pótolni.

2. Az elektromos kerékpár műszaki állapotának ellenőrzése


2.1. Figyeld az öndiagnosztikát

Napi szinten ellenőrizd a kijelzőn megjelenő üzeneteket. A legtöbb e-bike rendszer ugyanis öndiagnosztikát végez bekapcsoláskor. Ha hibát talál, kiírja a kijelzőre. Ha nem ír ki hibaüzenetet, akkor minden oké. Ezután nézd meg, hogy az akkumulátor milyen töltöttségi szintet mutat. A korszerű energiaforrásokra már rá lehet tölteni szinte bármikor.

Jó tanács: amíg feláll a szoftveres rendszer és az öndiagnosztika még nem történt meg, várj türelmesen. Előfordul ugyanis egyes rendszereknél, hogy ha közbeavatkozol, pl. megnyomsz egy gombot, hibát jelez a rendszer. Ezt a hibát egy újraindítással meg lehet oldani.

2.2. Jöhetnek a klasszikus ellenőrzések

Ha szoftveresen rendben van a bringa, nézd meg a következőket: guminyomás, lánc állapota, vezetékek állapota.

A guminyomásra érdemes figyelni, mert befolyásolja a hatótávolságot.

A láncot időnként takarítani és olajozni is kell, hogy gördülékenyen fusson. Erre vannak lánctisztító készülékek, amivel könnyen otthon is meg lehet takarítani a láncot a portól, sártól. Rendszeres használat esetén hetente-kéthetente érdemes megnézni a láncot, koszosabb időben pedig a használat után közvetlenül.

Ne feledd: lánc olajozásakor ne kerüljön olaj a fékfelületre, illetve ha lekented a láncot, akkor a felesleget egy ronggyal töröld le. Itt találsz további infót a kerékpárlánc karbantartásáról

Ellenőrizd le, hogy a kerekek megfelelően vannak-e rögzítve, nem lötyögnek. Ha a kerekek rendben vannak, akkor nézd meg a hajtómű csapágyazását is. Fontos, hogy ne lógjon a hajtómű.

bikepatika-gyorsasag-kenyelem


3. Az e-bike otthoni karbantartás utolsó állomása a gumik ellenőrzése

Amint előbb is írtam, a guminyomás nagyban befolyásolja a hatótávolságot. A túl puha gumi nagyobb ellenállást fejt ki, így több energiába kerül a bringa meghajtása. A keményebbre fújt guminak kisebb lesz a gördülési ellenállása, így kevesebb energiába kerül a bringa elektromos meghajtása.

Minden gumiabroncson fel van tüntetve a legnagyobb megengedett nyomásérték, amit a gumiabroncs károsodás nélkül elbír. Javasolt a legnagyobb megengedett nyomásérték közelébe felfújni a gumikat.

Tipp: A bringa karbantartásához hozzá tartozik a takarítás is. Legyen mindig tiszta és ápolt a bringád!

Amennyiben a napi rutinellenőrzések során valami nem stimmel, akkor azt kezelni kell. Ha nem tudod megoldani, mint például a szoftveres hibákat, akkor fordulj szakemberhez és kérj segítséget.

Remélem, hogy tudtam segíteni az elektromos bringák otthoni karbantartásával kapcsolatosan. Végezd el ezeket a napi rutinfeladatokat, hidd el, meg fogja hálálni a bringád. Te pedig időt és pénzt fogsz spórolni magadnak.

Itt arról olvashatsz, hogy miben más a pedelec e-bike szervizelése

Itt pedig e-bike teszteket találsz

Ha e-bike vásárlás előtt állsz, akkor ne hagyd ki ezt a bejegyzést sem!

E-bike tuning és annak szépségei

Tényleg mindent tudsz a bringádról?

Szeretsz bringázni, és tavasztól őszig sokat is használod a kerékpárod? Ha időnként úgy érzed, hogy rád férne egy kis továbbképzés kerékpár tárgyból, add meg neved és email címedet. Nem túl gyakori hírlevelemben küldök majd néhány tippet és ötletet, amivel jobban képben leszel.
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE MOST!

Elolvastam és elfogadom

Sikeresen feliratkoztál hírlevelemre.