Utolsó módosítás ideje: 2019.10.11.

Elmagyarázom, hogy miért jó tekeréshez a fényre sötétedő bringás szemüveg


Bringázásnál, s azon belül is a mountizásnál a legnagyobb kérdés, hogy milyen kerékpáros szemüveg lehet a legjobb választás, amely a sokféle időjárási viszonyoknak és körülményeknek megfelel.

Sokat mountizok, és hol napsütésben, hol sötétebb, árnyékosabb erdőben tekerek, ezért nagy dilemma volt, hogy milyen lencsét tegyek fel.  A világosabb lencsét az árnyékos erdőben tudod kihasználni, de a napsütésben kellemetlen. A sötétebb jó a napos körülmények között, de nem jó az erdőben.

Itt jön a dilemma, hogy milyen bringás szemüveget vegyél, ami mind a két időjárási viszonyra megfelelő.

Eleinte sötétebb lencsével bringáztam, amit az erdei szakaszokon feltettem a sisakra, hogy jobban lássak. Ez tökéletes megoldásnak bizonyult, mígnem a bogarak, majd egy ág is szembe talált! Valószínűleg nem én vagyok az egyedüli, aki ezzel küzdött, így hamar piacra is került a profi megoldás egy olyan szemüveg formájában, amely világosban és árnyékban is tökéletesen helytáll.

Mondanom sem kell, azóta nem küzdök sötétben a bogarakkal, faágakkal, de a szikrázó napsütéssel sem. Természetesen lehet szemüveg nélkül bringázni, de ez egy olyan kényelmi funkció, amit nem érdemes kihagyni.

bikepatika-gyorsasag-kenyelem


Van különbség a fényre és az UV fényre sötétedő szemüveg lencsék között


Az UV fényre sötétedő lencsék nem azonosak a fényre sötétedő lencsékkel. Ezeknek a szemüvegeknek a lencséje valamilyen alapszínnel halványan színezve van (citromsárga, füstszürke, rózsaszín) és egy speciális UV sugárzásra sötétedő anyagot tartalmaz.

Az UV fényre érzékeny lencsék lényege, hogy megtartják a szem természetes összehúzódását a fény hatására. Ezek a lencsék csak az UV fény elnyelődésének hatására sötétednek be, így szűrve ki a káros sugarakat.

Az ilyen típusú szemüveg mindig világosabb marad, mint a megszokott napszemüveg, hiszen sportolásnál fontos, hogy szemünk megfelelően működjön és gyorsan reagáljon az érkező ingerekre.

Ez a szemüveg lencse lehetővé teszi, hogy nappal és este is ugyanazt a szemüveget hordjuk, védve szemünket a káros sugárzástól, bogaraktól és a becsapódó gallyaktól is.

Tudod, hogyan válassz kerékpár lámpát? Kisokosomból itt kiderül

Egy esés – egy sisak: Miért vegyél új kerékpáros sisakot, ha estél már vele?

Bringafelszereléssel kapcsolatos írásaimat itt találod

Nézd meg ingyenes anyagainkat is!

ITT tudod letölteni 

Mentsd le a gépedre, hogy amikor szükséged van rá, kéznél legyen!

You have Successfully Subscribed!