Utolsó módosítás ideje: 2024.06.14.

Minden évben eljön az az idő, amikor egyre korábban kezd sötétedni, és bizony jó, ha eszedbe jut, hogy kéne egy kis fény az éjszakában.

Hatalmas a kínálat, ezért az alábbi bejegyzésben adok néhány tanácsot a kerékpár lámpa optimális kiválasztásával kapcsolatosan.

Ha kerékpár lámpa választás előtt állsz, az első, hogy tedd fel magadnak a kérdést: Látni vagy látszani akarsz elsősorban?

Legtöbben a munkahelyük és otthonuk között használják kerékpárjukat, így ők mindenképpen belefutnak az esti, vagy a kora reggeli szürkületbe. Jártam városban, külvárosban, erdőben és korom sötétben is, így többféle helyzetben tudtam kipróbálni a lámpákat.

Leírom, hogy milyen lámpát használj városban, külvárosban és erdőben, ha látni, vagy ha inkább látszani akarsz.

1. Ha látszani akarsz

Amennyiben csak ez a kritérium, akkor a kerékpár lámpa kiválasztása nem lesz nagyon bonyolult, elég ugyanis egy egyszerűbb szórt fényű ledes lámpa, bár itt is vannak különbségek. Például, hogy mennyire lehet oldalról is látni, azaz milyen a fényerőssége? Adok tippet, hogy milyen lámpát használj városban, külvárosban, illetve erdőben.

1.1 Kerékpár lámpa városban

Városi körülmények között alapvetően a közvilágítás elég fényt ad a biztonságos bringázáshoz, ezért itt a lámpa szerepe az, hogy kitűnjön a forgalomból a bringás. Városban jó, ha oldalról is jól látható a lámpa fénye, mert így egy utcából történő kihajtáskor jobban észreveszik a bringát.

1.2 Külvárosban ezt a bringás lámpát válaszd

Külvárosban a jobb minőségű és erősebb fényű 40 Lumen feletti lámpák már elegendő fényt adnak ahhoz, hogy egy lassabb, 15-20 km/h sebességgel lehessen biztonságosan közlekedni, ha nincs helyenként közvilágítás.

Igaz, hogy ezek a lámpák csak közvetlenül a kerékpár előtti szakaszt világítják meg, és a környezetet, de az úton lévő hibákat, gödröket kiválóan lehet látni. Nagyobb világításmentes, sötét szakaszok esetén javasolt már egy fókuszált lámpát választani, amely határozottabban világítja meg az utat.

1.3 Erdőben

Erdei bringázáshoz az egyszerű, szórt fényt adó lámpák alkalmatlanok.

bikepatika-gyorsasag-kenyelem


2. Ha látni szeretnél

Itt már fontos, hogy ne szórt, hanem irányított fényt válassz. Ez a kerékpár lámpa már jellemzően akkumulátoros. A nagyobb fényerővel bíró lámpánál külön van az aksi és a lámpatest, hogy jobb legyen a készülék hűtése.

Technikai ismérvek

A nagyobb fényerőt erősebb, vagy több leddel oldják meg. Komolyabb, nagyobb teljesítményű ledek mögött már parabola tányér van, így növelve a lámpa hatásfokát. Léteznek állítható fókusztávolságú bringáslámpák is, amelyeknél pontosan be lehet állítani, hogy meddig szeretnénk látni.

A nagy teljesítményű, külön akkumulátoros lámpák már az Audi xenon lámpáit megszégyenítő fénnyel bírnak. Ezek a prémium modellek mind teljesítményben, mind minőségben kimagaslóak.

Most pedig megmutatom, hogy milyen kerékpár lámpa az ideális az adott körülmények között, mit használj városban, külvárosban illetve éjszakai erdei bringázáshoz.

2.1 Városban

Városban irányított fényű, egyszerű elemest, vagy usb-ről tölthetőt érdemes választani. Az usb-s előnye, hogy a munkahelyen akár fel is tudod tölteni.

2.2 Külvárosban

Külvárosban, helyenként sötétebb útszakaszokhoz már az állítható fókuszú, vagy power LED fényforrású lámpa a kedvezőbb.

A nagy teljesítményű lámpák városi és közúti használatánál ügyelni kell arra, hogy ne vakítsuk el a szembejövőket.

2.3 Éjszaka vagy erdőben

Éjszakai, erdei bringázáshoz a külön akkumulátorról üzemelő világítás lesz tökéletes, aminek használatával már-már nappali világosság érhető el.

Összegzés

Városban elég a szórt fényű 40 lumenes kerékpár lámpa, amelyekből egy usb-ről tölthető, nagyobb fényű 60-100 lumenes még egy-egy erdős szakaszon is elkísér. Hosszabb vagy esti bringázáshoz viszont nagy teljesítményű – 300 lumen feletti – lámpa javasolt.

Ha hasznos volt a cikk? Küldd el, vagy oszd meg!

Bringafelszereléssel kapcsolatos tudnivalókat itt találsz.

Kerékpáros sisakkal kapcsolatos tudnivalókról itt olvashatsz, ezen az oldalon pedig tanácsod adok, hogy milyen bringás szemüveget válassz.

Nézd meg ingyenes anyagainkat is!

ITT tudod letölteni 

Mentsd le a gépedre, hogy amikor szükséged van rá, kéznél legyen!

You have Successfully Subscribed!