Utolsó módosítás ideje: 2023.08.29.

Lehet kételkedni az elektromos rendszerek szervizelésében és szoftverfrissítésében, de minek, ha bizonyítottan szükséges.

A Shimano Di2 diagnosztika elengedhetetlen, ha Di2 váltórendszered van. Ahogy az autók és a számítógépek esetében ugyanis itt sem tudod kihagyni a rendszeres szervizelést, diagnosztikát és szoftverfrissítést, mert nem fog működni a rendszer.

A következőkben megismerheted a Shimano Di2 rendszer diagnosztikáját, azaz

  1. elmondom, hogy miért ne hagyd ki a rendszeres szervizt,
  2. megtudhatod, pontos miből áll a diagnosztika,
  3. milyen időközönként kell vinni szervizre a di2 rendszerű váltót,
  4. mennyi ideig tart a diagnosztika, és milyen költségekkel jár.
  5. +1 írok hekkelésről, és arról, hogy megéri-e?

1. Miért ne hagyd ki a rendszeres szervizt?

A korszerűbb technológiák nagyobb törődést igényelnek. Cserébe viszont minőségibb szolgáltatást kapunk. A kimaradó átvizsgálások miatt működésbeli problémák léphetnek fel. Például akadozhat a váltás vagy kieshetnek funkciók. Ez azt jelenti, hogy tekerés közben akár le is állhat a rendszer, pont azért, hogy védje magát.
A rendszeres szerviz a biztonságos és megbízható működés érdekében szükséges.

A Shimano folyamatosan fejleszti a rendszert és gyűjti az adatokat a kerékpárokról diagnosztika során, hogy a fellépő hibákat ki tudják elemezni és megoldást találjanak rá.

2. Miből áll a Shimano Di2 diagnosztika?

A diagnosztika számítógépes vizsgálatból és hagyományos mechanikai ellenőrzésekből, beállításokból áll.
A Di2 elektromos váltórendszerek hibafeltárása, átvizsgálása és beállítása hosszabb ideig tart, mint a hagyományos bowdenes váltók esetén.

2.1 A diagnosztika részei

  1. Ellenőrizni kell a váltók helyes felszerelését és pozícióját, továbbá meg kell nézni, hogy az összes csatlakozás a helyén van-e. A legtöbb esetben ezek a vezetékek rejtve vannak.
  2. A számítógépes diagnosztikán minden egyes egységet le kell ellenőrizni, és ha kell frissíteni is.
  3. Ezután jöhet a rendszer teljes tesztelése és frissítése.

A felmerülő hibákat lépésről-lépésre, egységről-egységre lehet csak megtalálni. Ez mind elég sok időt vesz igénybe.

3. Milyen időközönként kell vinni szervizre a Di2 rendszerű váltót?

A Di2 rendszer olyan, mint egy korszerű autó. Az e-bringákkal szemben itt sajnos nem jelzik a szerviz intervallumot, ezért érdemes odafigyelni, hogy rendszeres használat esetén kéthavonta, de legalább évente kétszer átvizsgálásra és frissítésre kerüljön a rendszer. Ezt érdemes előre beírni a naptárba.

bikepatika-gyorsasag-kenyelem

4. Mennyi ideig tart a Shimano Di2 diagnosztika, és milyen költségekkel jár?

Ha bonyolult hibával állunk szemben, a Di2 rendszer diagnosztikája akár tovább is eltarthat, mint 2-3 hagyományos kerékpár teljes generálozása. Sajnos a hibák egymást generálják és összefüggnek egymással. Ezért nehéz felderíteni az eredendő problémát. A diagnosztika költsége is legalább kétszer annyi, mint egy hagyományos kerékpár teljes szervizelése.

A költségeket és a szervizidőt egy nagyon életszerű hasonlattal tudom szemléltetni. Egy Trabantot gyorsabban és olcsóbban javítanak meg, mint egy Teslát. Mivel a Trabantnak egyszerűbb a felépítése és kevesebb alkatrészből áll, továbbá nincs benne olyan elektronika, amihez speciális program és számítógép kellene, a szervizidő és költség is ennek megfelelően kevesebb. Az elektromos bringák és váltók a Tesla kategóriájába esnek. Bizony az általuk nyújtott szolgáltatást is zongorázni lehetne.

5. Di2 bringák építése és hekkelése

Akadnak olyan bringások is, akik megszokott bringájukat szeretnék átépíteni hagyományosról Di2 rendszerre. Olcsón be tudják szerezni innen-onnan az alkatrészeket, és csak összeállításkor derül ki, hogy valamely része nem kompatibilis a többivel. Ha ilyenben gondolkodsz, akkor csak nagy körültekintéssel javaslom ezt a módszert. Érdemes ilyen gondolattal inkább szakszervizhez fordulni. Ők járatosak a Shimano Di2 rendszerekben, és megvan a tárgyi feltételük is a javításukhoz.

Összegezve a Di2 rendszer szuper és jól működik. A Di2 olyan, mint egy automataváltós autó. Kényelmes, jó vezetni, rengeteg extrával bír, de ugyanakkor rendszeres karbantartást igényel. Szóval nem úszhatod meg a Shimano Di2 diagnosztikát.

További cikkek a témában:

Elektromos váltó szervizelése
Shimano Di2 elektromos váltó működése

Nézd meg ingyenes anyagainkat is!

ITT tudod letölteni 

Mentsd le a gépedre, hogy amikor szükséged van rá, kéznél legyen!

You have Successfully Subscribed!