Utolsó módosítás ideje: 2024.03.15.

Egy újabb szuper magyar kisvállalkozás bukkant fel a piacon, egyedi bringás táskák készülnek megfizethető áron a Dunakanyarban.

A Mokush brandről röviden.

A Boros Balázs – becenevén Mókus- által alapított Mokush egy nagyon fiatal, magyar outdoor márka. Mókus egyedi táskákat varr, elsősorban a bringázás, azon belül is a bikepacking szerelmeseinek.

Mi az a bikepacking?

A bikepacking egy viszonylag új (bár igazából régi) kerékpártúrás irányzat, ahol igyekeznek elhagyni a csomagtartókat és nagy oldaltáskákat. Helyette mindent a kerékpárra, és minimál konzolokra rögzítenek hevederek segítségével. Minimalistább túrázási mód, a megszokottal szemben. A bringa felmálházva is keskenyebb, irányíthatóbb marad, kevésbé változik meg a karakterisztikája, mint egy oldaltáskákkal elől-hátul megpakolt kerékpáré. A terepen való túrázásra is sokkal alkalmasabb így. Nincs leszakadt csomagtartó, folyamatosan zörgő-zötykölődő, bokrokon fennakadó táskák, törött csatok.

A kezdetek.

Az alkotás szenvedélyéből azelőtt csupán családon belüli használatra készült túra felszerelés. Így születtek azok a bringás táskák, pehely túratakarók és egyéb kiegészítők, amelyeket később Mókusék tartós tesztnek vetettek alá a Bajkál-tó környékén, a mongol sztyeppéken és a japán hegyekben. (Első, a Bátor Tábort támogató útjuk Magunk útján néven, utóbbi pedig Huncycle néven lehet ismerős az olvasóknak.)

A Mokush ma.

Mókus minden nap rajzol, tervez, szab, varr, fényképez, anyagot rendel, vagy épp ultra-kerékpár versenyzőkkel egyeztetve tervez egy-egy következő prototípust. A kínálatban egyedi, vázra-szabott váztáskákat, kormánytáskákat, kisebb kiegészítő táskákat, és hátizsákokat találunk. Palettáját folyamatosan bővíti. Termékei készítésekor a rugalmasság, fantázia, nyitottság és a megvalósíthatóság jellemzi.

Mókus.

Most pedig beszéljen a márka kitalálója önmagáról, a céljairól és életfilozófiájáról.

„A célom, hogy olyan táskákat és kiegészítőket kínáljak, amik megbízhatóan kiszolgálják a kerékpárosokat. Tudom milyen kellemetlen, ha egy túra közben, a semmi közepén megadja magát a felszerelés. Rengeteg bosszúságot tud okozni.

A táskáimat én is tesztelem, erős igénybevételnek kitett körülmények között. Nagyon kritikus vagyok a saját munkámmal szemben (is). Azt vallom, hogy csak olyat adok ki a kezeim közül, amivel magam is elégedett lennék vevőként.

Kerékpárosként, egészen más irányból közelítek az egészhez. Elsősorban felhasználói oldalról, semmint formatervezői vonalról (ez utóbbi nehéz is lenne, hiszen nem vagyok az). Persze nekem is fontos a forma, és a szép külső, de első a funkció, aztán a forma. Ha valami mutatós, de nem működik, akkor az használatlanul fog porosodni a polcon. A tökéletes az, ha ez a kettő egyesülni tud egy modellben. Erre törekszem.

A legmodernebb, legjobb anyagokat és minőségi kiegészítőket használom csak fel. Ezen nem szeretnék spórolni, sem kompromisszumot kötni. Utólag úgyis megbosszulná a dolog magát.

Általában olyanok keresnek meg, akik szeretnének egy, a kerékpárjukra tökéletesen illeszkedő, a rendelkezésre álló helyet legjobban kihasználó táskát. Valami egyedit, vagy nem kaphatót. A legtöbb szériában gyártott kerékpáros váztáska, ha szerencsénk van, jól illeszkedik a kerékpárunkra, de sokszor van, hogy nem. Ahány váz, annyi méret, szög és forma. Az össz-teleszkópos bringákról már nem is beszélve, amikre a hátsó tag miatt, csakis egyedi váztáska jöhet szóba.

Magyarországon kevesen foglalkozunk ilyen típusú táskák készítésével. Ennyire egyedi, személyre szabott megrendelésekkel, meg talán csak én. Most a megnövekedett igények miatt, sok külföldi táska gyártónál nincsenek készletek. És azt is tegyük hozzá, hogy még mindig kevesen engedhetik meg maguknak, hogy közel 90 000 Ft-ért vásároljanak pl. egy kormánytáskát. Amúgy is van sajnos egy elég erős divat faktor a bikepacking táskák árazásában. Nem gondolom, hogy megér ennyit egy táska, még akkor sem, ha ezek közül a cégek közül sok, pici manufaktúraként működik. De ezt a kérdést úgyis a piac dönti el, nem én.

Én igyekszem egy fair árat elkérni, ami egy magyar fizetésből is kifizethető. Ami nekem, készítőként is megéri, így nem kell a minőségi anyagon spórolni, hogy behozzam a “lemaradást”. Ha valaki vesz egy Mokush táskát, nem kell azért aggódnia, hogy egy év alatt elszaggatja és vehet másikat (átlagos, hobbi felhasználás mellett).

A megrendelők választhatnak anyagot, kiválaszthatják annak színét, a csatokat, extrákat, stb. Mindenki a saját igényeire szabhatja a táskáját, persze egészséges, megvalósítható keretek között. Ezekhez a döntésekhez igyekszem maximális segítséget adni.

Erősen vízállóak a táskáim, de 100 %-os vízállóságot nem tudok garantálni, hiszen varrva vannak a táskák, nem hegesztve. Az alapanyagok nagyobb részét külföldről szerzem be, itthon sajnos korlátozottak a rendelkezésre álló, minőségi anyagok.

A kapcsolattartás legalább annyira fontos számomra, mint a táska megvarrása. Előfordul, hogy a megrendelőnek van valami a fejében, és egy kis beszélgetéssel kiderül, hogy nem feltétlenül az a típusú táska szolgálná legjobban az igényeit, amit ő kitalált. Bizalom kell mindkét részről, és ez szerencsére ki szokott alakulni. De az is többször előfordult már, hogy olyan valaki rendelt táskát ajándékba, aki maga nem kerékpározik, így teljesen rám kellett hagyatkoznia.

Tudom, hogy minden igényt nem lehet kielégíteni, hiszen minden igény más, de én mégis teszek egy próbát. Erre egy példa, hogy én mindig balra szállok le a kerékpáromról és a hajtás (jobb) felőli oldalának támasztom oda a bringát egy fához, kerítéshez, stb. Megőrülnék, ha a táska jobb oldaláról kéne pakolnom, mert egyáltalán nem állna kézre, és így szoktam már meg az évek alatt. Mégis a legtöbb táska gyártó (az egyedi táskát gyártók is), kizárólag jobb oldalról nyitható táskát készít. Nálam ez csak egy plusz kérdést jelent, egy plusz “feljegyzést” a megrendelés-infók közé. „Bal vagy jobb oldalra nyíljon a táska?” És akkor elmondom a fenti példát. Erre azt mondják nekem, hogy ők eddig ezen nem is gondolkodtak, és jé, milyen jó, hogy nekem erre is van figyelmem.

Büszkeséggel tölt el, amikor azt hallom a megrendelőktől, hogy a táskáim minősége (mind anyagban és kivitelben) hozza a külföldi, ismertebb bikepacking táska manufaktúrák színvonalát. Jó érzés az „All Stars” ligában játszani, még ha egyelőre kicsiben is.”

Ezt a visszajelzést kaptam nemrég egy megrendelőmtől, Jánostól:

“A BigBro-ra készült full frame bag+nasitasi kombó boldog tulajdonosaként írom az értékelést. Hosszú mérlegelés után határoztam úgy, hogy a Mokush-t választom, és nagyon jó döntés volt!! Az elkészült táskák minősége bőven eléri, de inkább veri a jól ismert „prémium” márkákét, és ez kiegészül az egyediség jóleső érzésével is. Tizenöt éve Vaude és Ortlieb táskákkal túrázok, tudom miről beszélek. És ami legalább ennyire fontos: több órányi közös gondolkodás, konzultáció, tervezgetés előzte meg a táskák megszületését, amiben Balázs végig maximális türelemmel és lelkesedéssel vett részt. „Az ügyfélélmény az a ritka állapot, amikor a fogyasztó egy ügyfélkontaktus során – legyen az értékesítés, tájékoztatás, problémamegoldás – olyan professzionális, kimagasló színvonalú termékkel, szolgáltatással, kiszolgálással találkozik, amely mély és hosszú távon ható pozitív benyomást és erős elköteleződést kelt benne.” (Wikipédia). A fenti idézet tűpontosan összefoglalja, hogy miben lesz része annak, aki a Mokush-t választja. Köszi Balázs, folytatjuk! ”

Elérhetőségek.

A weboldalon minden Mokush termék és leírás egy helyen megtalálható, itt meg is tudjátok rendelni a táskákat. De Facebook-on és Instagram-on, valamint e-mailen is fel tudjátok venni vele a kapcsolatot a következő címen: info@mokush.hu

Nézd meg ingyenes anyagainkat is!

ITT tudod letölteni 

Mentsd le a gépedre, hogy amikor szükséged van rá, kéznél legyen!

You have Successfully Subscribed!